COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Descoperire neașteptată pe un șantier în Australia

Descoperire neașteptată pe un șantier în Australia

Gigantul minier Rio Tinto a prezentat scuze după ce a aruncat în aer cu dinamită un sit sacru indigen din Australia, vechi de 46.000 de ani, pentru a extinde o mină de fier, relatează CNN.

Situl, situat în regiunea Pilbara, din vestul Australiei, era format din două sisteme de peșteri care conțineau artefacte vechi de zeci de mii de ani.

Pietre de măcinat, o unealtă ascuțită din os și o șuviță împletită veche de 4.000 de ani sînt cîteva dintre cele aproape 7.000 de obiecte descoperite pînă acum în situl arheologic, transmite digi24.ro.


Rio Tinto este una dintre cele mai mari companii miniere din lume și are operațiuni ample în Australia. Minele de fier reprezintă mai mult de jumătate din veniturile companiei.

Situl a fost dinamitat în 24 mai, în ciuda unei dispute care a durat șapte cu popoarele aborigene Puutu Kunti Kurrama și Pinikura (PKKP), care luptau pentru a proteja situl.

„Ne pare rău pentru suferința pe care am provocat-o. Relația noastră cu PKKP contează foarte mult pentru Rio Tinto, lucrînd împreună de mai mulți ani”, se arată într-o declarație a directorului executiv al Rio Tinto, Chris Salisbury.

„Vom continua să colaborăm cu PKKP pentru a învăța din ceea ce s-a petrecut și pentru a ne consolida parteneriatul. Examinăm de urgență planurile tuturor celorlalte situri din zona Cheilor Juukan”, a adăugat el.

Rio Tinto a declarat că a lucrat împreună cu PKKP în cadrul unui acord „cuprinzător”, stabilit în 2011.

Purtătorul de cuvînt al Corporației Aborigene PKKP, Burchell Hayes, spune însă că le-a explicat celor de la Rio Tinto semnificația sitului încă din 2013.

„Am arătat din nou, în martie, importanța sitlui”, a spus Hayes.

El a adăugat că PKKP a aflat despre intențiile gigantului minier abia în 15 mai. CNN Business a cerut Rio Tinto o reacție la declarațiile lui Hayes, dar jurnaliștii au fost trimiși la declarația inițială a companiei.

Ministrul Federal al Afacerilor Indigene, Ken Wyatt, a declarat că „distrugerea nu ar fi trebuit să aibă loc” și că a vorbit personal cu proprietarii tradiționali ai terenului.

„Este foarte important ca acest lucru să nu se repete”, a spus Wyatt.

„Guvernul Australiei de Vest trebuie să se asigure că legislația și autorizațiile protejează moștenirea noastră culturală indigenă. Pare destul de clar, în acest caz, că legislația a eșuat”, a adăugat ministrul.

Fostul prim-ministru Kevin Rudd a declarat că „aroganța” Rio Tinto „a jefuit toți australienii”.

„Peșterile din Juukan sînt de nouă ori mai vechi decît Stonehenge, de 23 de ori mai vechi decît Colosseumul și de 75 de ori mai vechi decît Machu Picchu”, a scris fostul premier pe Twitter.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load