COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Demonstrat! Peştii pot mirosi virusurile pentru a evita infecţiile

Demonstrat! Peştii pot mirosi virusurile pentru a evita infecţiile

Cercetători de la Universitatea din Murcia (UMU) şi de la Institutul de Investigaţie Biomedică din Murcia (IMIB) au demonstrat că peştii sînt capabili să detecteze un virus prin intermediul simţului olfactiv şi să activeze mecanisme de apărare pentru a evita infecţiile, relatează luni EFE.

Este ceea ce relevă un studiu condus de Victoriano Mulero, profesor universitar la catedra de Biologie Celulară, la care au participat, în afară de cercetători ai UMU şi IMIB, şi experţi de la Universitatea New Mexico din SUA.

Mulero a subliniat că peştii sînt capabili să "miroasă" virusurile şi să se ţină astfel la distanţă, iar în cazul în care sînt infectaţi, neuronii lor olfactivi pot activa un răspuns imunitar pentru a proteja organismul de infecţie.

Studiul deschide calea dezvoltării de tratamente şi vaccinuri mai eficiente împotriva unor boli care pot afecta bazinele piscicole, printre care şi o boală similară rabiei ce provoacă pierderi economice substanţiale companiilor.

Pe de altă parte, pe termen lung, va putea permite studierea comportamentului organismului peştilor în faţa virusului care afectează sistemul nervos şi aparatul respirator.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load