TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Defrișarea pădurilor din Iakutia duce la topirea permafrostului

Defrișarea pădurilor din Iakutia duce la topirea permafrostului


Oamenii ruși de știință au ajuns la concluzia că defrișarea în masă a pădurilor din Iakutia duce la o creștere a temperaturii solului în regiunea permafrost.


Ca urmare a proceselor de schimbare climatică, stratul de permafrost crește anual, care se topește vara și îngheață iarna. Topirea sa duce la surparea solului, alunecări de teren și eroziuni, inclusiv a drumurilor și a altor căi de comunicații.


Oamenii de știință consideră că principalii protectori ai permafrostului de dezgheț sînt pădurile nordice. Însă defrișarea constantă a pădurilor din Iakutia Centrală, cea mai populată zonă din această regiune, va duce la faptul că peste 10 ani temperatura pămîntului permafrostului va crește cu 1 grad Celsius.În același timp, defrișarea crește și grosimea stratului temporar de permafrost - după 10 ani, stratul care se topește anual va fi de 2 m. Iar pentru refacerea permafrostului în zonele de defrișare este nevoie de aproximativ 100 de ani pînă cînd vor crește pădurile secundare de mesteacăn-foioase.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load