Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

De ce pare spațiul cosmic atît de întunecat: Explicația specialiștilor

9 aug. 2021,, 21:00   Ştiinţă şi IT
2617 0

Îndreaptă-ți privirea spre cerul nopții și vei vedea o întunecime nesfîrșită, presărată cu stele luminoase, planete sau nave spațiale.

Totuși, de ce arată spațiul cosmic atît de întunecat? De ce nu este colorat, precum cerul albastru din timpul zilei pe Pămînt? În mod surprinzător, răspunsul are foarte puțin de-a face cu lipsa de lumină, transmite Noi.md cu referire la Știri.md.

„Ai crede că, avînd în vedere că există miliarde de stele în galaxia noastră, miliarde de galaxii în Univers și alte obiecte, precum planete, care reflectă lumina, atunci cînd ne uităm la cerul nopții acesta ar trebui să fie extrem de luminos. În schimb, acesta este foarte întunecat”, a spus Tenley Hutchinson-Smith, masterand în astronomie și astrofizică la Universitatea din California, Santa Cruz (UCSC).

Spațiul este un vid perfect

Hutchinson-Smith a explicat că această contradicție, cunoscută în fizică și astronomie drept paradoxul lui Olbers, poate fi explicată prin teoria expansiunii spațiului-timp, ideea că „deoarece Universul se extinde mai repede decît viteza luminii, lumina de la galaxii depărtate s-ar întinde și transforma în unde infraroșii, microunde și unde radio, care nu sînt vizibile ochiului uman”. Și, pentru că acestea nu sînt vizibile, totul arată ca o beznă totală pentru ochiul uman.


Un alt motiv pentru care spațiul interstelar și interplanetar pare întunecat este că spațiul este aproape un vid perfect. Cerul Pămîntului arată albastru pentru că moleculele care alcătuiesc atmosfera, inclusiv oxigen și azot, împrăștie o bună parte din lungimile de undă ale luminii vizibile de la Soare în toate direcțiile, inclusiv spre ochii noștri.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?