X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

De ce hidrogenul este combustibilul viitorului

5 feb. 2020,, 01:00   Ştiinţă şi IT
4026 0

Proprietățile uimitoare ale hidrogenului au fost descoperite în secolul al XIX-lea. La arderea unui kilogram de această substanță este produsă aproape de patru ori mai multă energie decît la arderea unui kilogram de cărbune. Anume atunci oamenii au început să-l folosească pentru încălzire și iluminare, înainte de ceda pozițiile petrolului și gazelor naturale. Unul dintre dezavantajele hidrogenului a fost densitatea foarte scăzută, din cauza căreia el ocupă mai mult spațiu decît aceeași cantitate, să zicem, de benzină.

Hidrogenul este un element care este aproape peste tot; în special, se conține mult în moleculele de apă care constau dintr-un atom de oxigen și doi atomi de hidrogen.

Astăzi, mașini pe bază de hidrogen au mai mulți producători mari. Cel mai popular model este Toyota Mirai din Japonia. Încărncarea acestor mașini durează doar 5 minute, ceea ce este suficient pentru a parcurge mai mult de 500 km.

Unul dintre cele mai reușite proiecte implementate de transport pe bază de hidrogen este lansarea în Germania în 2018 a trenurilor de hidrogen a companiei Alstom.


Un alt mediu care suferă de utilizarea activă a motorinei este hidrosphera planetei. Astăzi în industria maritimă, sînt folosite aproape exclusiv motoarele diesel.

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, în 2000 aproximativ 1,6% din emisiile de oxid nitric din SUA le-au revenit motoarelor diesel mari de corăbii.

Proiectele navelor pe bază de hidrogen au apărut în anii 2000, iar în 2017 nava Energy Observer a fost lansată pe apă. Nu este o navă în totalitate pe hidrogen: EnergyObserver funcționează nu numai datorită hidrogenului, ci și datorită vîntului și soarelui.

Energy Observer funcționează în totalitate numai din surse regenerabile de energie.

Amintiți-vă cît de ușor omenirea a însușit producția de petrol și gaze, construind pe acestea întreaga economie mondială, în ciuda efectelor dăunătoare. Și acum imaginați-vă ce oportunități pot deschide combustibilul produs și folosit fără a emite produse secundare dăunătoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?