Criza energetică stiri: 1772
Cutremure stiri: 387
Eurovision stiri: 424

Cutremurul din Turcia: Ca prin miracol, una din biserici creştine, intactă

23 feb. 02:00   Ştiinţă şi IT
1743 0

Biserica rupestră Saint Pierre, săpată în Antakya (Antiohia) în munte, în slujba Sfîntului Petru, este intactă după cutremurele din Turcia.

Deşi multe locuri sacre au fost reduse la ruine în urma cutremurelor puternice care au lovit sudul Turciei la începutul acestei luni, în mod miraculos, prima biserică rupestră din lume din Hatay a rămas în mare parte intactă.

Sculptată în partea laterală a muntelui Staurin din regiunea Antakya, despre peşteră se spune că a fost folosită chiar de primii creştini. Doar zidul de sprijin al bisericii istorice, construit recent, a fost uşor afectat, relatează ortodoxinfo.ro.

Biserica din peşteră şi împrejurimile sale au jucat un rol semnificativ în primele zile ale creştinismului şi în răspîndirea acestei credinţe. În 1963, Papa Paul al VI-lea a declarat biserica rupestră loc de pelerinaj.

În cutremurele puternice din 6 februarie, care au lovit puternic Hatay, prima moschee din Anatolia, moscheea Habib-i Neccar, şi biserica ortodoxă Antioch (Antakya), care datează din secolul I d.Hr., s-au prăbuşit aproape complet.


Cutremurele cu magnitudinea 7,7 şi 7,6 au lovit alte 10 provincii – Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Elazig, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaras, Kilis, Malatya, Osmaniye şi Sanliurfa. Peste 13 milioane de persoane au fost afectate de cutremurele devastatoare.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий