Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Cum vor arăta casele din pămînt, "tipărite" la o imprimantă 3D

22 aug. 2020,, 02:00   Ştiinţă şi IT
3067 0

Industria construcțiilor se confruntă în prezent cu două provocări majore: cererea unei infrastructuri durabile și necesitatea de a repara clădirile, podurile și drumurile care sînt în stare proastă.

Deși betonul este materialul preferat pentru multe proiecte de construcție, acesta lasă o amprentă semnificativă de carbon, ceea ce duce la deșeuri noi și la un consum mare de energie. Astăzi, cercetătorii au anunțat progrese în crearea de materiale de construcție ecologice din pămînt, utilizînd o imprimantă 3D pentru a crea o structură. Oamenii de știință își vor prezenta rezultatele în cadrul reuniunii virtuale și la expoziția Societății Americane de chimie (ACS).


Ideea principală a oamenilor de știință a fost de a da timpul înapoi și de a găsi o modalitate de a adapta materialele "din curțile noastre" în calitate de potențial înlocuitor al betonului, explică cercetătorii.

Avantajul utilizării pămîntului local în construcții este că materialele nu vor trebui să fie produse și transportate pe șantier, ceea ce reduce atît costurile, cît și daunele aduse mediului. De asemenea, se spune că producția aditivă cu folosirea solului poate fi folosită și în afara Pămîntului pentru a crea așezări pe Lună sau chiar pe Marte.


Deoarece solurile variază foarte mult în funcție de locație, scopul cercetătorilor a fost de a avea un "set de instrumente" chimice care ar putea transforma orice tip de sol într-un material de construcție bun pentru imprimare.



Următorul pas a fost să se asigure că amestecul rezistă la greutate, ceea ce înseamnă că va rezista la greutatea straturilor, precum și la alte materiale utilizate în construcții, cum ar fi armătura și izolația. Pentru aceasta, cercetătorii au întărit amestecul de lut prin "fixarea" straturilor microscopice pe suprafața sa pentru a preveni absorbția apei și extinderea care ar putea compromite structura tipărită. Cu ajutorul acestei metode, cercetătorii au arătat că materialul poate rezista la o greutate de două ori mai mare decît amestecul de lut nemodificat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?