Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1132

Cum sună impactul unui meteoroid pe Marte? Sunete surprinse, în premieră, de sonda InSight

23 sep. 03:00   Ştiinţă şi IT
877 0

Sonda de aterizare InSight de la NASA a detectat unde seismice de la patru roci spațiale care s-au prăbușit pe Marte în 2020 și 2021. Acestea nu reprezintă doar primele impacturi detectate de seismometrul unei nave spațiale de cînd InSight a amartizat în 2018, dar marchează și prima dată cînd unde seismice și acustice de la un impact sînt detectate pe Marte.

Un nou studiu publicat în Nature Geoscience detaliază impacturile, care au variat de la 85 și pînă la 290 kilometri depărtare de locul în care se află sonda InSight, o regiune de pe Marte numită Elysium Planitia.

Primul dintre cei patru meteoroizi confirmați, termenul folosit pentru roci spațiale înainte ca acestea să ajungă la sol, a avut o intrare dramatică, ajungînd în atmosfera marțiană la 5 septembrie 2021 și explodînd în cel puțin trei bucăți care au lăsat în urmă un crater.

Sonda Mars Reconnaissance Orbiter a zburat deasupra locului de impact

Apoi, sonda Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA a zburat deasupra locului de impact estimat pentru a-l confirma. Sonda orbitală a folosit Camera Context în alb-negru pentru a dezvălui trei pete negre pe suprafața marțiană. După ce a localizat cele trei pete, echipa sondei a folosit camera High-Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) pentru a observa îndeaproape craterele.


„După trei ani de așteptare pentru InSight, acele cratere arătau minunat”, a spus Ingrid Daubar de la Brown University, unul dintre autorii studiului și specialist în impacturi marțiene.

De ce nu au detectat mai multe impacturi de meteoroizi pe Marte?

După ce au analizat date anterioare, oamenii de știință au confirmat alte trei impacturi care au avut loc în 27 mai 2020, 18 februarie 2021 și 31 august 2021, arată un anunț al NASA.

Cercetătorii s-au întrebat de ce nu au detectat mai multe impacturi de meteoroizi pe Marte. Planeta Roșie este situată în apropierea principalei centuri de asteroizi a Sistemului Solar, care oferă o cantitate suficientă de roci spațiale ce ar putea să ajungă pe suprafața marțiană. Avînd în vedere că atmosfera lui Marte este mult mai subțire decît cea a Pămîntului (doar 1%), mulți meteoroizi trec prin această fără să se dezintegreze.

Semnăturile seismice ale unui impact marțian au fost descoperite

Seismometrul sondei InSight a detectat peste 1.300 de cutremure marțiene. Oferit de agenția spațială a Franței, Centre National d’Études Spatiales, instrumentul este atît de sensibil încît poate detecta unde seismice de la mii de kilometri depărtare. Totuși, evenimentul din 5 septembrie 2021 reprezintă prima dată cînd un impact a fost confirmat drept cauza unor astfel de unde.

Echipa InSight suspectează că alte impacturi ar fi fost acoperite de zgomotul vîntului sau de schimbările de anotimp din atmosferă. Însă acum, semnăturile seismice ale unui impact pe Marte au fost descoperite, iar oamenii de știință se așteaptă să găsească mai multe în datele din ultimii patru ani ai lui InSight.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав