COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 610 688   INFECTAȚI 259 549(+71)   TRATAȚI 252 104     DECESE 6255(+0)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2829
Puterea stiri: 6304
Coronavirus stiri: 7255

Cum își propune Japonia să facă curat în cosmos

26 mar. 00:30   Ştiinţă şi IT
1480 0

Vechea problemă a „gunoiului spaţial” va fi în sfîrşit abordată de o companie din Japonia care a lansat o misiune pilot specială, trimiţînd o pereche de sateliţi în spaţiu, pentru a aduna reziduurile periculoase ce înconjoară planeta. Firma niponă Astroscale foloseşte tehnologia numită „ELSA-d”, acronimul venind de la „ End-of-Life Services by Astroscale demonstration”.

Cei doi sateliţi au fost duşi în spaţiu cu o rachetă lansată la 22 martie de la Cosmodromul Baikonur, din Kazahstan.

Amintim, experţii au avertizat de mult timp că sateliţii pe care ne bazăm pentru prognozele meteo, călătoriile aeriene şi sistemele globale de comunicare sînt puşi în pericol de cele aproximativ 9.200 de tone de reziduuri spaţiale din jurul planetei noastre, scrie adevarul.ro.

Această problemă s-ar putea înrăutăţi după ce companii private ca SpaceX şi Google îşi vor trimite roiurile de sateliţi în spaţiu. Unul dintre sateliţii lansaţi de cei de la Astroscale este un satelit de serviciu, care va colecta reziduurile, iar celălalt va fi un satelit „client”, care va simula deşeurile. Satelitul de serviciu a fost dezvoltat pentru a putea înlătura în siguranţă reziduurile din orbită folosindu-se de tehnologii de detectare a proximităţii şi un sistem de cuplare magnetică.


Satelitul client este o replică care simulează sateliţi scoşi din uz sau alte deşeuri spaţiale şi este dotat cu un mecanism ce permite cuplarea. În această vară Astroscale va face o serie de demonstraţii tehnice privind tehnologia ELSA-d pentru a arăta cum funcţionează sistemul său de cuplare şi înlăturare a reziduurilor.

„Ceea ce ELSA-d foloseşte este un braţ robotic, cum ar veni, care se agaţă magnetic”, explică inginerul principal de operaţiuni Chris Walker, acesta precizînd că braţul va putea fi rotit în toate direcţiile.

Aceste demonstraţii vor include căutarea satelitului client, inspectarea şi apropierea de acesta, precum şi cuplări de probă.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽