Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Cum învață roboții să meargă cît mai natural

1 aug. 2020,, 21:00   Ştiinţă şi IT
3414 0

În ultimele două decenii, roboții umanoizi și-au îmbunătățit foarte mult capacitatea de a îndeplini funcții de bază. Acum urmează o nouă etapă.

În ciuda îmbunătățirilor repetate, capacitatea roboților de a merge, sări și a efectua alte mișcări complexe ale picioarelor la fel de fluide precum ale oamenilor au continuat să fie o provocare. În ultimii ani, progresele în învățarea și designul roboților folosesc date și perspective din comportamentul animalelor, pentru a le permite acestora să se deplaseze în moduri mult mai umane, scrie playtech.ro.

Cercetătorii de la Google și UC Berkeley au arătat la începutul acestui an un robot care învață cum să meargă prin imitarea mișcărilor unui cîine. Folosește o tehnică numită imitație de învățare. Mai mult, un robot a învățat cu succes să meargă singur prin încercare și eroare, folosind algoritmi de învățare avansați.

Roboții nu trebuie să facă ceva cu totul nou, doar să imite ce există deja

Învățarea prin imitației, în special, a fost folosită în robotică pentru diferite cazuri de utilizare, cum ar fi activitatea OpenAI, pentru a ajuta un robot să înțeleagă obiectele prin imitație, dar utilizarea sa în locomoția robotului este nouă și promițătoare.


Poate permite unui robot să ia date de intrare generate de un expert care efectuează acțiunile care trebuie învățate și să le combine cu tehnici de învățare profundă. Astfel, ar fi o învățare mai eficientă a mișcărilor.

O mare parte dintre lucrările recente care folosesc imitații și tehnici de învățare profundă mai largă au implicat roboți la scară mică și vor exista multe provocări de depășit pentru a aplica aceleași capacități roboților de dimensiuni mari. Aceste progrese deschid noi căi de inovare în îmbunătățirea locomoției roboților.

Inspirația din comportamentele animalelor s-a extins și la proiectarea robotului. Companii precum Agility Robotics și Boston Dynamics au încorporat tehnici de modelare a forței și integrarea senzorilor cu corp întreg, pentru a ajuta roboții să imite mai îndeaproape modul în care animalele execută mișcări complexe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?