X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Cum Facebook se implică în politică internă a Republicii Moldova

8 sep. 2020,, 18:14   Societate
15400 2

Cea mai mare rețea de socializare din lume și companie cu același nume – Facebook - se implică în mod grosolan în politica internă a Moldovei.

Compania blochează sub un pretext inventat știrile postate cu privire la anumiți politicieni și link-urile la ele. Totodată, Facebook-ul promovează paginile, link-urile și știrile referitoare la fostul prim-ministru și lider al PAS, Maia Sandu, apărînd-o de atacurile hater-ilor și blocînd publicațiile cu informații negative despre ea.

Portalul Noi.md s-a convins de acest lucru pe propria experiență, deoarece recent, exact în ajunul alegerilor prezidențiale, această rețea de socializare a început să blocheze o serie de publicații. În același timp, majoritatea materialelor blocate sînt știri despre primele persoane din stat, citatele lor și evenimentele asociate acestora.

Există, de asemenea, blocări foarte preconcepute, sub pretextul că experților Facebook nu le-a plăcut formularea într-un anumit comentariu. Sînt blocate și știrile complet apolitice ale Noi.md, cum ar fi „9 așteptări ale locuitorilor din sectorul Rîșcani” sau știrea despre combustibilul din rîul Nistru sau „Orașul Nisporeni filmat de la înălțimea unui zbor de pasăre”. În multe cazuri, știrile au fost blocate sub pretextul că publicația contravine normelor Comunității privind spam-ul. Care sînt aceste norme rămîne un mister.

Facebook nu oferă explicații clare cu privire la motivele blocării postărilor personale sau chiar a conturilor. Totodată, puteți fi blocat chiar și pentru grupul în care sînteți creator/administrator.


Această rețea de socializare monopolistă încearcă să explice nepăsător situația privind stabilirea unor restricții și blocări diferite prin faptul că dorește să prevină abuzul de serviciu și să protejeze oamenii de spam și comportament obsesiv. FB subliniază, de exemplu, că, dacă cineva trimite o mulțime de mesaje persoanelor care nu sînt prietenii lui pe Facebook, el poate primi un avertisment sau poate pierde temporar posibilitatea de a trimite mesaje.

„Restricțiile se bazează pe diverși factori, cum ar fi viteza, perioada și cantitatea, dar nu putem furniza date suplimentare cu privire la limitele de viteză existente”, notează experții Facebook din rețea.

Totodată, utilizatorii atenționează că toate publicațiile referitoare la Maia Sandu, care o reprezintă într-o lumină favorabilă, sînt plasate fără probleme și promovate activ în rețea. Iar publicațiile cu informații negative despre ea sînt imediat blocate, spre deosebire de aceleași materiale referitoare la alți politicieni.

Acest lucru a fost confirmat și de un test efectuat de unul dintre portaluri timp de aproximativ cinci săptămîni - din mai pînă la sfîrșitul lunii iunie. Rezultatul testului, se pare, denotă faptul că Compania străină Facebook îl promovează pe politicianul moldovean prooccidental Maia Sandu și o apără activ de atacurile hater-ilor.

În cadrul testului, au fost create mai multe pagini și grupuri pe Facebook (din motive evidente, numele lor nu putem da). Pe aceste pagini au fost publicate informații negative despre mai mulți politicieni din Moldova. Au fost folosite aproape aceleași elemente. Pe aceste pagini au fost criticați următorii politicieni: Igor Dodon, Pavel Filip, Maia Sandu, Andrei Năstase și Ilan Șor. Mai mult de jumătate din informațiile negative despre Maia Sandu au fost fie blocate, fie au primit un avertisment de la Facebook că pagina/grupul vor fi blocate dacă astfel de publicații vor fi repetate. În același timp, în cazul celorlalți politicieni practic nu au existat obiecții din partea FB.

Încă o dată, atenționăm asupra faptului că în publicații au fost folosite elemente negative SIMILARE, dar a fost blocată informația EXCLUSIV despre Maia Sandu. Portalul deocamdată nu are explicații de ce acest lucru se întîmplă, dar se poate presupune că Facebook o promovează direct pe Maia Sandu.

Nu este un secret faptul că rețelele de socializare încearcă zilnic să ne „vîndă” politicienii pe care, datorită tehnologiei de rețea, îi idealizăm și îi venerăm. În același timp, în mod surprinzător, în rețeaua Facebook Maia Sandu, mai rapid și mai mult decît toți ceilalți politicieni moldoveni, acumulează repost-uri, like-uri și vizualizări. Este evident că este omisă peste tot în scopul promovării, spre deosebire de alți politicieni moldoveni.

De menționat că pentru prima oară în istoria Companiei, în 2019 Facebook a blocat așa-numita „fabrică de troli” din Moldova. Anume așa a vorbit despre Republica Moldova presa internațională. „Fabrica de troli” a aparținut fostei echipe a PDM, care o discreditează dur pe Maia Sandu și blocului electoral ACUM, din care făcea parte Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). După acest caz, a început să se discute rolul Facebook și implicarea sa în procesele electorale din diferite țări, ținînd cont că aproximativ 70 la sută dintre alegători sînt utilizatori activi ai acestei rețele.

Pe parcursul anului trecut, Facebook a blocat „fabricile de troli” și în alte țări, în majoritatea cazurilor, ajutînd reprezentanții opoziției de dreapta.

Astfel, ținînd cont de toate datele și rezultatele experimentului de mai sus, putem vorbi despre faptul că Facebook a devenit un instrument străin de implicare directă în politica internă a Moldovei, iar instituțiile publice precum SIS, CEC, Guvernul și Parlamentul ar trebui să se gîndească la acest lucru. În caz contrar, foarte curînd, țara noastră va fi condusă de biroul Facebook din Londra sau New York. Sau poate și din Moldova, în persoana reprezentanților PAS.

De menționat faptul că Facebook se pregătește să joace un rol important în viitoarele alegeri ale Președintelui SUA. Recent unul dintre dezvoltatorii și fondatorii rețelei de socializare Facebook, șeful său, Mark Zuckerberg, a anunțat o serie de măsuri pe care Facebook le va lua pentru a „proteja democrația” și alegerile prezidențiale din SUA. El a menționat că Compania nu va accepta cererile de plasare a publicității politice cu o săptămînă înainte de ziua scrutinului, precum și va eticheta toate postările cu dezinformare sau declarații premature referitoare la rezultatele votării.

„Sînt îngrijorat de aceea că, din cauza faptului că țara noastră este atît de divizată acum, iar rezultatele alegerilor ar putea apărea în cîteva zile sau chiar săptămîni, înainte de a adopta forma finală, ar putea surveni riscul de tulburări civile în întreaga țară”, a scris Zuckerberg.

În afară de măsurile menționate mai sus, Facebook va limita, de asemenea, numărul de ori pe care același mesaj va putea fi transmis în diferite chat-uri Messenger. Acest lucru ar trebui să ajute la combaterea răspîndirii informațiilor false prin mesager. Anterior, această măsură a fost testată în WhatsApp (deținută de Facebook) și, potrivit lui Zuckerberg, a avut un impact pozitiv asupra dinamicii răspîndirii dezinformării. Dar care informații sînt false și care nu stabilesc doar angajații Facebook.

În plus, Facebook va elimina orice postări care conțin falsuri. Iarăși, potrivit conducerii FB, informații despre COVID-19 care îndeamnă la boicotarea alegerilor din cauza riscului contaminării. De asemenea, Facebook va furniza date actualizate privind rezultatele votării și va lua măsuri pentru a proteja persoanele implicate în desfășurarea alegerilor de eventualele presiuni prin rețeaua de socializare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?