TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Craterul de impact din Australia, recunoscut drept cel mai vechi de pe planetă

Craterul de impact din Australia, recunoscut drept cel mai vechi de pe planetă

Craterul, care are 2,2 miliarde de ani, a devenit cea mai veche urmă înregistrată al impactului unui meteorit pe Pămînt.

Craterul Yarrabubba care are un diametru de 70 km este situat în vestul Australiei. El a primit oficial titlul de cel mai vechi crater terestru format ca urmare a impactului cu un meteorit. Vîrsta sa este de 2,2 miliarde de ani (cu o eroare de 5 milioane de ani în ambele direcții). Mișcarea plăcilor, împreună cu eroziunea au distrus urmele multor cratere mai vechi de 2 miliarde de ani, lăsînd lacune în istoria impactului meteoriților asupra vieții și atmosferei planetei.


Yarrabubba, situat pe una dintre cele mai vechi regiuni ale scoarței terestre, adaugă peste 200 de milioane de ani la cronicile loviturilor de meteoriți.

Vîrsta exactă a craterului a fost determinată prin datarea microstructurilor rocilor cristalizate care s-au format în momentul impactului. Potrivit autorilor studiului, analiza geologică a datat cel mai vechi crater de pe Pămînt. Vîrsta craterului vorbește de spre faptul că meteoritul a căzut pe pămînt la sfîrșitul epocii de gheață.

Simularea computerizată a arătat, de asemenea, că această lovitură ar fi eliberat pînă la 200 de miliarde de kilograme de vapori de apă în atmosferă, ceea ce, potrivit experților, ar fi încălzit planeta și topit scuturile de gheață.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load