Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 286

Complex funerar, vechi de 1.500 de ani, descoperit în Egipt. Cum era înmormîntată elita vremii?

25 mai. 05:00   Ştiinţă şi IT
1323

Arheologii din Polonia au anunțat că au descoperit un complex de morminte în apropierea vechiului port maritim Berenice Troglodytica din Egipt.

Berenice a fost construită de Ptolemeu al II-lea la începutul secolului al III-lea î.Hr. și a fost un port comercial prosper de-a lungul antichității, scrie HeritageDaily.

În plus, în perioada secolelor IV-VI d.Hr., regiunea a fost locuită de Blemmyes, un popor din deșertul estic care a ocupat Nubia Inferioară și a înființat un mic regat independent, centrat pe Kalabsha și situat în apropiere de Aswan, în Egipt.

Ce conțineau mormintele vechi de 1.500 de ani?

Recent, arheologii de la Centrul de Arheologie Mediteraneană al Universității din Varșovia, Polonia, au dat peste un complex de morminte care conținea șapte schelete îngropate în mai multe straturi. Mormintele erau poziționate cu membrele inferioare sprijinite pe piept. În plus, arheologii au analizat mormintele și au descoperit că acestea datează de acum aproximativ 1500 de ani.


„Aceasta nu este o poziție naturală de înmormîntare. Pentru a o realiza, decedatul trebuia să fie prins cu frînghii sau legat cu pînză”, a explicat dr. Mariusz Gwiazda, de la Centrul de Arheologie Mediteraneană al Universității din Varșovia, Polonia (CAS).

Ce sugerează artefactele găsite în interiorul mormîntului?

Artefactele depozitate în interiorul mormîntului sugerează că înmormîntarea reprezintă o clasă de elită care a fost îngropată cu mărgele importate din onix (un calcedoniu mineral silicat) și cornalină (un mineral de culoare roșie-maronie) care proveneau din Pakistan, India și chiar Indonezia. Echipa a descoperit, de asemenea, inele de argint, cercei și brățări din fildeș.

În plus, săpăturile au dezvăluit și dovezi ale unor ritualuri funerare antice prin descoperirea unei platforme și a unor rămășițe de animale folosite probabil pentru sacrificii sau ritualuri. Pe platformă se aflau boluri folosite pentru ofrande și mai multe amfore așezate cu capul în jos. Cel mai probabil, arheologii susțin că acestea ar fi fost golite în timpul practicilor rituale.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав