Cît ar rezista un om dacă ar ieși în spațiu fără costum?

Cît ar rezista un om dacă ar ieși în spațiu fără costum?

Iadul, așa cum îl înțeleg oamenii, e dominat de o căldură extremă. Dar un iad e și în spațiu, doar că acolo e extrem de frig. Tocmai de aceea specialiștii au și cercetat îndelung ceea ce nu cunoaștem.


Între timp, au și un răspuns despre cea mai mare curiozitate: cît ai rezista, ca om, dacă ai ieși în spațiu fără costum?


În cazul în care te întrebi ce se întîmplă cu un om în spațiu, ei bine, trebuie să înțelegi cît de repede poate veni moartea acolo, la mii de kilometri distanță de Pămînt. Lipsa oxigenului, de exemplu, te ucide în circa 60 de secunde. Poate mai mult, dacă ai antrenament. Apoi, în fluidele corpului tău încep să se formeze bule, ca în timpul unei fierberi.


La nivelul mării, apa fierbe la 100 de grade Celsius. În spațiu, temperatura de fierbere a apei este sub cea obișnuită a corpului uman. Prin urmare, sîngele și restul fluidelor din corpul tău încep să fiarbă.


Urmarea e aproape desprinsă din filme de groază, dar e reală. Chiar dacă pielea corpului uman este elastică și rezistă la extensii surprinzătoare, un om ajuns în spațiu fără costum s-ar umfla ca un balon. Totodată, ar deveni de două ori mai mare decît e în mod normal. Oasele își schimbă și ele componența.


Ce se întîmplă fără oxigen în spațiu?


Lipsa de oxigen duce la leșin. Treptat, corpul se dezintegrează, dar nu chiar atît de rapid ca în filmele SF. Apoi e Soarele. Dacă pe Pămînt îl putem folosi și ne place, în spațiu acesta arde aproape tot ce n-are protecție. 


În spațiu e și frig. sînt -270 de grade Celsius, dar s-ar putea ca impactul să nu fie atît de mare, pentru că spațiul împiedică transferul termic dintre corpul tău și vidul spațiului.


Dacă vrei să înțelegi ce este spațiul cosmic, gîndește-te la un aspirator. În interior, aspiratorul creează o presiune foarte scăzută, mult mai scăzută decît cea din mediul exterior. Aceasta exercită forța de absorbție care-ți aspiră scamele și particulele de praf. Poți considera că interiorul unui aspirator este un fel de spațiu cosmic la o scară infimă, foarte rudimentar, dar care funcționează în mod similar.


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load