X 
Criza energetică stiri: 1708
Cutremure stiri: 384
Eurovision stiri: 419

Cînd va anunța NASA numele astronauţilor care vor zbura în jurul Lunii în 2024

14 mar. 00:27   Ştiinţă şi IT
757 0

NASA a dezvăluit joi că va anunţa în data de 3 aprilie numele celor patru astronauţi care vor zbura în jurul Lunii anul viitor, în cadrul misiunii spaţiale Artemis 2.

Ei vor fi primii oameni care vor călători pînă în proximitatea Lunii după ultima misiune Apollo, realizată în urmă cu peste o jumătate de secol, în 1972, transmite Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

Viitorul echipaj va fi compus "din trei americani şi un canadian", a precizat Bill Nelson, administratorul general al NASA.

Lansarea acestei misiuni este deocamdată prevăzută pentru noiembrie 2024, a declarat în urmă cu cîteva zile un oficial al agenţiei spaţiale americane.

Cei patru astronauţi se vor îmbarca la bordul rachetei SLS construite de NASA, cea mai puternică din lume la ora actuală. Ei vor fi plasaţi în partea superioară a rachetei, în capsula Orion, care se va detaşa de SLS odată ajunsă în spaţiu şi care va transporta echipajul pînă în proximitatea Lunii, dar fără să asolizeze. La finalul călătoriei de întoarcere spre Terra, capsula Orion va ameriza.

Misiunea Artemis 2 va avea o durată de aproximativ 10 zile.

Luna se află la o distanţă de 1.000 de ori mai mare în raport cu Terra decît Staţia Spaţială Internaţională (ISS), unde NASA deţine în permanenţă un grup de astronauţi.

Racheta SLS a zburat deocamdată o singură dată în spaţiu, în cadrul misiunii Artemis 1. Ea a propulsat atunci capsula Orion, fără echipaj uman, pînă în apropiere de satelitul natural al Terrei, în cadrul unei misiuni test ce a durat puţin mai mult de 25 de zile. Capsula a revenit apoi, cu succes, pe Terra în decembrie 2022.

Toţi astronauţii "activi" (în prezent în număr de 41 - n. red.) sînt oficial eligibili pentru a face parte din echipajul Artemis 2. Însă procesul de selecţie este păstrat ultra-secret.

La sfîrşitul lunii august 2022, directorul de atunci al biroului pentru astronauţi din cadrul NASA, Reid Wiseman, a declarat că agenţia americană caută înainte de toate o anumită expertiză tehnică şi un spirit de echipă în rîndul fericiţilor aleşi. De atunci, oficialul american şi-a părăsit funcţia şi face parte din rîndul astronauţilor eligibili.

Noul director al biroului menţionat, Joe Acaba, l-a înlocuit de curînd în funcţie şi se află în prima linie a procesului decizional.

Astronauţii care nu vor fi aleşi pentru misiunea Artemis 2 vor putea totuşi să se consoleze cu speranţa că ar putea fi selecţionaţi pentru Artemis 3, prima misiune din acest program spaţial care va coborî pe suprafaţa Lunii.

În mod oficial, Artemis 3 este prevăzută pentru sfîrşitul anului 2025, însă, în acest stadiu, calendarul acestei misiuni rămîne destul de incert.

Costumele spaţiale pentru misiunea Artemis 3, dezvoltate de compania americană Axiom Space, vor fi prezentate săptămîna viitoare în oraşul Houston din statul Texas.

Joi, Bill Nelson a făcut acele declaraţii cu ocazia unui anunţ referitor la proiectul de buget al administraţiei Biden. Proiectul de buget conţine 27,2 miliarde de dolari pentru NASA, o finanţare în creştere cu peste 7% în raport cu cea de anul trecut.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий