Criza energetică stiri: 800
Preşedintele stiri: 3240
Puterea stiri: 7328
Obiectiv european stiri: 288

Christie's: Un schelet de dinozaur care a inspirat ''Jurassic Park'', vîndut la licitaţie pentru 12 milioane de dolari

14 mai. 05:00   Ştiinţă şi IT
1277

Un schelet de dinozaur care a inspirat "Jurassic Park" a fost adjudecat pentru 12 milioane de dolari în cadrul licitaţiei organizate joi seară de Christie's la New York.

Scheletul unui Deinonychus antirrhopus, supranumit "Raptor", alcătuit din 126 de oase fosilizate şi măsurînd peste 3 metri lungime, a fost vîndut pentru suma 12,4 milioane de dolari, cu taxe incluse, unui client asiatic, a anunţat casa de licitaţii după vînzare, fără a face alte precizări.

A fost al doilea cel mai mare preţ pentru o astfel de relicvă, însă la mare distanţă de un specimen al marelui star Tyrannosaurus Rex, vîndut pentru 31,8 milioane de dolari în 2020.

Aflat în stare bună, Raptor, care trona la intrarea în sediul Christie's din Manhattan, a fost prezentat drept cel mai complet pentru această specie. Scheletul a fost descoperit cu cîţiva ani în urmă în Wolf Canyon, din statul american Montana, şi de atunci se afla în proprietate privată.

Mai mic decît T-Rex şi mai agil, Deinonychus antirrhopus a inspirat Velociraptorul din filmul "Jurassic Park", realizat de Steven Spielberg în 1993. Şi chiar dacă în realitate este vorba două specii diferite, scenariştii şi-au luat unele libertăţi în ceea ce priveşte adevărul ştiinţific.

Vînzările de schelete de dinozauri sînt în prezent un moment obişnuit al licitaţiilor, aşa cum a fost cea a lui "Big John", un schelet de Triceratops de 8 metri lungime, vîndut pentru suma de 6,6 milioane de euro unui cumpărător privat din SUA în octombrie 2020.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав