X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Chinezii au creat primul ceas atomic funcțional în spațiu

29 iul. 2018,, 03:03   Ştiinţă şi IT
3045 0

Ceasurile atomice sînt cele mai precise pe care le putem avea, iar chinezii au reușit să mențină funcțional un asemenea ceas în spațiu.

Toate ceasurile din lume rămîn în urmă, mai devreme sau mai tîrziu, indiferent de tehnologia pe care o folosesc. Desigur, chiar și ceasurile atomice rămîn în urmă, cu toate că se folosesc de oscilațiile atomilor pentru a da ora exactă. Tocmai de aceea, cercetătorii s-au străduit constant să creeze un ceas mai precis decît toate cele de pînă acum.

Într-o cercetare publicată pe 24 iulie în jurnalul Nature Communications, o echipă de cercetători de la Shanghai Institute of Optics and Fine Mechanics, a anunțat oficial că a reușit să opereze un ceas atomic rece în spațiu, timp de 15 luni. Acesta a fost instalat pe stația spațială Tiangong-2.

Ceasurile atomice reci răcesc atomii cu laser pînă aproape de zero absolut înainte să le măsoare oscilațiile. Acestea pot fi mai precise, însă e mult mai dificil de operat un asemenea tip de ceas atomic. Un astfel de ceas măsoară vibrațiile atomilor în cădere liberă, astfel încît aceștia să nu interacționeze cu altceva. pe Pămînt, atomii trebuie ”împinși” constant în sus, pentru a fi măsurați în timp ce cad înapoi printr-un detector.

Un ceas atomic funcțional în spațiu e extrem de dificil de realizat, conform oamenilor de știință. Trebuie să fie mult mai mic decît un ceas atomic funcțional pe Pămînt, trebuie să treacă de testele de siguranță premergătoare lansării în spațiu, să funcționeze în microgravitație și trebuie să se protejeze singur împotriva radiațiilor cosmice. În plus, trebuie să fie funcțional independent de intervențiile experților, care oricum n-ar fi în preajma sa.


Există și avantaje ale acestor ceasuri. Un ceas atomic rece aflat în spațiu poate studia oscilațiile atomilor pe perioade mai lungi de timp. În microgravitație, atomul poate sta într-un anumit punct o perioadă mai lungă de timp, astfel că poate fi măsurat mai mult timp. Iar asta, în final, oferă o precizie mai mare la măsurătoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?