X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

China va construi baze la sol în Antarctica

4 feb. 2023,, 02:00   Ştiinţă şi IT
2215 0

China, cea de-a treia ţară a lumii care a trimis un om în spaţiu după fosta Uniune Sovietică şi Statele Unite, va construi staţii la sol în Antarctica pentru a sprijini reţelele sale de sateliţi specializaţi în monitorizarea oceanelor, a anunţat agerpres.ro.

Reţeaua globală de staţii la sol ale Chinei, concepute pentru a sprijini numărul său tot mai mare de sateliţi, precum şi ambiţiile sale care privesc cucerirea spaţiului îndepărtat au generat îngrijorări în unele ţări, care se tem că astfel de dispozitive ar putea fi utilizate pentru acţiuni de spionaj, o sugestie respinsă însă de autorităţile chineze.

În 2020, agenţia spaţială a Suediei, care a furnizat baze la sol ce au ajutat zborurile unor vehicule spaţiale chineze şi au transmis date, a refuzat să îşi reînnoiască contractele cu China sau să accepte noi colaborări cu companii chineze din cauza "unor schimbări geopolitice".

China Aerospace Science and Technology Group va construi viitoarele staţii la baza de cercetare Zhongshan, una dintre cele două baze de cercetare permanente pe care China le deţine în Antarctica, după ce a cîştigat o licitaţie specializată la care a participat cu o ofertă de 43,9 milioane de yuani (6,5 milioane de dolari), a anunţat China Space News.

Nu au fost oferite deocamdată detalii tehnice despre acest proiect, însă China Space News a publicat două ilustraţii însoţitoare, ce prezintă patru baze la sol în situl Zhongshan, situat în Golful Prydz din estul Antarcticii, în partea sudică a Oceanului Indian.

Proiectul face parte dintr-o serie mai largă de iniţiative concepute pentru a dezvolta economia marină a Chinei şi pentru a transforma China într-o putere maritimă, precizează acelaşi site de ştiri chinez.

O altă bază la sol chineză, construită în Patagonia argentiniană, a stîrnit îngrijorări legate de obiectivele sale, în pofida asigurărilor date de către China, care a spus că scopul acelei staţii constă în observarea paşnică a spaţiului şi monitorizarea misiunilor desfăşurate de vehicule spaţiale.

Anul trecut, ancorarea unei nave militare chineze cu rol de observare, despre care analiştii în domeniu afirmă că ar monitoriza lansările de sateliţi, rachete şi proiectile, în portul srilankez Hambantota, construit de chinezi, a stîrnit proteste ample din partea vecinului său India legate de potenţiale acţiuni de spionaj.

În octombrie 2022, China a lansat ultimul dintre cele trei module ale staţiei sale spaţiale, devenită cel de-al doilea laborator locuit permanent pe orbita joasă a Pămîntului după Staţia Spaţială Internaţională (ISS), un proiect condus de NASA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?