TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

China a lansat spre Lună o sondă spațială va colecta pămînt selenar

China a lansat marți dimineața (ora locală) o sondă spațială spre Lună pentru a colecta și a aduce pe Pămînt mostre prelevate de pe satelitul natural al Terrei. China încearcă astfel să intre în clubul select al statelor care au luat probe de pe Lună. Este însă prima misiune de acest gen de la cea efectuată de fosta URSS în 1976.

Sonda spațială Chang'e-5 a fost propulsată de o rachetă Long March-5 marți, la ora locală 04:30 (luni, 22:30 ora Romîniei), de la centrul spațial Wenchang, în insula Hainan (sud), scrie Agerpres.

Sonda Chang'e-5 va ateriza într-o zonă neexplorată pînă acum și ar trebui să aducă înapoi pe Pămînt două kilograme de roci. Este vorba despre mostre de praf și roci selenare, inclusiv prin forare la o adîncime de doi metri.

Chinezii speră să înțeleagă, astfel, mai multe despre originea și formarea Lunii, însă misiunea va testa și capacitatea acestei țări de a desfășura misiuni mai complexe.

Dacă încercarea va avea succes, China va deveni a treia țară care preia probe lunare, după ce Statele Unite și Uniunea Sovietică au reușit acest lucru încă din anii '70.

China a aselenizat prima oară în 2013, iar șase ani mai tîrziu, una dintre sondele sale a ajuns în premieră pe partea îndepărtată a Lunii.

Această operațiune ambițioasă va permite de asemenea gigantului asiatic să testeze noi tehnologii, esențiale pentru a trimite, așa cum intenționează, astronauți pe astrul lunar pînă în 2030.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load