Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cercetătorii au ajuns la o concluzie importantă referitor la topirea ghețarilor din lume

30 aug. 2020,, 22:30   Ştiinţă şi IT
9305 0

Din cauza încălzirii globale, ghețarii au început să se topească într-un ritm fără precedent. Asta înseamnă că, în viitor, vara ar putea fi doar o amintire, deoarece topirarea gheții va aduce o climă mult mai rece în toată Europa.

Ca să înțelegi cît de gravă este situația, specialiștii au realizat un studiu care se bazează pe datele colectate cu ajutorul sateliților pe parcursul a 18 ani de zile. Iar rezultatele arată că în ultimii 10 ani, Antarctica și-a pierdut 18% din volum.

Cît despre partea de est, lucrurile nu sînt încă clare. Asta pentru că, în ciuda volumului de gheață care a fluctat considerabil, nu s-a observat încă o pierdere relevantă a cantității de gheață. Însă, per total, ghețarii au pierdut o greutate echivalentă cu a muntelui Everest la fiecare doi ani, adică 161 de miliarde de tone.

„Cînd privim asupra mai multor decenii, cel mai bine ar fi să luăm loc pe un scaun înainte să ne uităm la rezultate, pentru că este puţin înspăimîntător să constatăm viteza la care se produc schimbările", a declarat glaciologul francez Eric Rignot, de la Universitatea din California.

Topirea ghetarilor va schimba clima cu care tu ești obișnuit


Oamenii de știință avertizează că topirea ghețarilor care înconjoară Islanda şi Groenlanda, vor avea un impact colosal asupra climei, deoarece va afecta circulaţia apei calde din zonele tropicale, slăbind curentul Golfului. Astfel, în mod paradoxal, clima se va răci semnificativ în Europa.

„Pentru ca în Europa de Vest să fie cald, partea nordică a Oceanului Atlantic trebuie să fie rece. Încălzirea care se poate observa acum în nordul Oceanului Atlantic are potenţialul de a rezulta în răcirea Europei de Vest", susţine autorul cercetării, profesorul Kent Moore, de la Universitatea din Toronto.

Experţii susţin că topirea gheţarilor va afecta curenţii de convecţie (n.red.: mişcări pe verticală ale apei, determinate de inegalitatea densităţilor) prin reducerea nivelului apei reci, cu o densitate mai ridicată, care curge către sud şi care alimentează curentul Golfului. Slăbirea acestui curent va duce la scăderiea capacităţii sale de a încălzi atmosfera.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?