Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Cele mai vechi frunze de ceai preparate au fost găsite într-un mormînt regal

26 ian. 2022,, 22:30   Ştiinţă şi IT
2608 0

Rămășițele unor frunze de ceai preparate au fost descoperite într-un mormînt regal din Zoucheng, provincia Shandong din estul Chinei.

Acestea au fost datate în perioada 453-410 î.Hr., perioada timpurie a Statelor Combatante, făcîndu-le cele mai vechi frunze de ceai preparate din lume. Cele care dețineau recordul anterior, descoperite în 2005 în mormîntul împăratului Jing din Han, sînt cu 300 de ani mai recente.

Frunzele au fost găsite într-o ceașcă de porțelan răsturnată în timpul săpăturii din 2018 a mormîntului nr. 1 de la Xigang, din situl Capitalei Antice a Regatului Zhu din orașul Zouchheng, scrie The History Blog.

Pentru a confirma ceea ce sînt, aceste frunze de ceai preparate au fost comparate cu cele moderne

Arheologii bănuiau la momentul descoperirii că resturile carbonizate de materie vegetală din ceașcă erau ceai. Acest lucru a fost confirmat atunci cînd analizele științifice au comparat materia antică cu ceaiul modern și cu reziduurile de ceai fiert.


Rezultatele lor arată că proba conține fitoliți de calciu abundenți identificabili ca ceai și că spectrele sale FTIR sînt similare cu cele ale reziduului modern de ceai.

Ei au detectat, de asemenea, cofeină, compuși de metoxibenzen, acizi organici și cîțiva alți compuși atît în eșantionul antic, cît și în reziduul modern de ceai.

Shennong Ben Cao Jing, cel mai vechi tratat medical chinezesc care a supraviețuit, scris între 200 î.Hr. și 220 d.Hr., consemnează o legendă conform căreia ceaiul a fost descoperit ca antidot la otravă de către împăratul Shen Nung în 2737 î.Hr., iar referințele din almanahurile agricole din perioada Statelor Combatante se referă la utilizarea ceaiului în sacrificii religioase.

Cultura consumului de ceai începe încă din perioada Statelor războinice

„Încă din cele mai vechi timpuri, poporul chinez a avut întotdeauna obiceiul de a bea ceai, dar nu există dovezi fizice care să demonstreze cînd a apărut efectiv ceaiul, pînă la descoperirea ceaiului în Mausoleul Han Yangling, care a dovedit că ceaiul chinezesc are o istorie de cel puțin 2.150 de ani, ceea ce a cîștigat în 2016 recunoașterea de la Guinness World Records drept cel mai vechi ceai”, au spus oamenii de știință.

„Identificarea rămășițelor de ceai în Zouchheng a împins originea ceaiului în urmă cu aproape 300 de ani. În plus, ceaiul a fost găsit într-un bol mic, oferind dovezi suplimentare despre utilizarea ceaiului. Rezultatele noastre indică faptul că, de fapt, cultura consumului de ceai poate începe încă din perioada Statelor războinice”, au completat aceștia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?