Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cel mai vechi lac din Europa a ajutat la studierea istoriei schimbărilor climatice timp de 1,36 mln. de ani

5 sep. 2019,, 03:00   Ştiinţă şi IT
2600 0

O echipă internațională de oameni de știință a făcut bilanţul celor cincisprezece ani de cercetări asupra lacului Ohrid.

Ei au reușit să stabilească vîrsta exactă a unuia dintre cele mai vechi lacuri din lume, care există de 1,36 mln. de ani. În plus, au forat o sondă adîncă de 568 de metri la fundul lacului pentru a analiza datele despre sedimente și a reconstrui istoria schimbărilor climatice din regiune.


Proiectul de foraj profund pe lacul Ohrid, situat la granița dintre Albania și Macedonia de Nord, la care au participat 47 de cercetători din 13 țări, a furnizat mai multe informații despre istoria schimbărilor climatice. Grupul, condus de geologul Bernd Wagner de la Universitatea din Köln, a publicat rezultatele cercetărilor sale, care cuprinde ultimii 1,36 mln. de ani – vîrsta în sine a lacului.


Lacul Ohrid este considerat cel mai vechi lac din Europa. Proiectul de foraj a început în urmă cu 15 ani cu primele studii preliminare pentru a determina vîrsta lacului și o mai bună înțelegere a istoriei climatului în regiunea mediteraneană. Perforarea profundă a fost realizată în 2013 și a fost nevoie de cinci ani pentru a analiza materialul extras.


Depozitele sedimentare din lac au permis oamenilor de știință să reconstruiască istoria climatică a regiunii în această perioadă. Acum pot fi comparate cu datele obținute folosind modele. Astfel, studiile ajută la o mai bună înțelegere a cauzelor fazelor ploioase și evaluează cu exactitate efectele schimbărilor climatice asupra prognozelor viitoare.



De exemplu, datele indică o creștere semnificativă a precipitațiilor de iarnă în regiunea nordică a Mediteranei în perioada caldă a anului. În plus, cercetătorii au descoperit că presiunea scăzută în partea de vest a Mediteranei a crescut datorită creșterii temperaturii de suprafață a regiunii în ansamblu. Un efect similar poate fi cauzat de încălzirea globală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?