COVID-19 în MOLDOVA

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cel mai mare pește din lume s-a dovedit a fi femelă

Rechinii-balenă masculi și femele cresc cu viteză diferită, femelele făcînd acest lucru mai lent, dar în cele din urmă devin mult mai mari decît masculii, a arătat studiul.


Oamenii de știință au urmărit creșterea a 54 de rechini-balenă pe o perioadă de 10 ani în reciful extins din Ningaloo, în largul coastei de Vest a Australiei. S-a dovedit că rechinii-balenă de ambele sexe cresc cel mai repede o vârstă fragedă - cu 20-30 cm pe an. Masculii cresc un pic mai repede decît femelele, ajungînd la o lungime de aproximativ 8 metri la maturitate, adică aproximativ la 30 de ani, iar lungimea maximă femele este de aproximativ 14 metri atunci cînd ajunge la maturitate sexuală la aproximativ 50 de ani.


Studiul ofera primele dovezi că masculii si femelele de rechini-balena cresc cu o viteză diferită, a declarat biologul Institutului Australian de Stiinte marine, Mark Mikan, care a condus studiul.


Se crede că rechinii-balenă pot trăi 100-150 de ani. Cea mai lungă dintre rechinii-balenă cunoscuți a ajuns la aproximativ 18 metri. "Rechinii-balenă sînt minunați prin faptul că femelele dau naștere unui număr mare de pui — pînă la 300 de-odată. A fi foarte mare este o condiție necesară pentru a purta atît de mulți pui în interior", a spus Mikan. Se știe că rechinul-balenă se dezvoltă în ouă-capsule, eclozînd din ele în uter.


Rechinul-balenă nu reprezintă nici un pericol pentru om, deoarece se hrănește cu plancton.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load