X 
Criza energetică stiri: 1708
Cutremure stiri: 384
Eurovision stiri: 419

Cel mai mare grup de balene văzut de la sfîrșitul secolului XX încoace

4 mar. 02:00   Ştiinţă şi IT
1340 0

Pasagerii și echipajul de la bordul navei de croazieră Endurance a National Geographic, care a navigat în Antarctica, au avut anul trecut parte de ceva mai mult decît se așteptau.

Nava a trecut pe lîngă un grup uriaș de balene, surprinse în timp ce mîncau împreună. O echipă de oceanografi din instituții multiple din Statele Unite a studiat imaginile și videoclipurile făcute de pasageri.

Aceștia au vrut să învețe mai multe despre balene, iar constatările făcute au fost publicate în Journal Ecology. Pasagerii și echipajul au relatat că, pe măsură ce navigau la nord de insula Coronation, marea din jurul lor a prins viață datorită jeturilor de apă scuipate de balene. Mulți au povestit, totodată, că, pe măsură ce navigau, au putut auzi suflul balenelor. Unii au remarcat că erau atît de multe balene, încît aerul a devenit umed din cauza atîtor suflări, potrivit descopera.ro.

Balenele cu aripioare, a doua cea mai mare specie după balenele albastre

Grupul de cercetare a descoperit că majoritatea balenelor erau balene cu aripioare. Specia este a doua cea mai mare specie de balene în viață, după balena albastră și cântărește, în medie, 80 de tone. Cercetătorii au estimat că întreg grupul de balene era alcătuit din 830 până la 1.153 de membri, ceea ce îl face să fie cel mai mare grup de balene văzut de la sfârșitul secolul XX încoace. Ei au spus că formarea unui grup atât de mare de balene a devenit un fenomen extrem de rar, în contextul în care numărul populațiilor de balene a scăzut. Numărul balenelor cu aripioare, de exemplu, a fost estimat la doar 2% din numărul de balene de acum câteva secole.


Cantitatea mare de hrană, motivul adunării

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii le cataloghează ca specie vulnerabilă la dispariție. Echipa de cercetători a subliniat, totuși, că numărul balenelor cu aripioare a crescut ușor în ultimii ani, sugerând că găsirea atâtora într-un singur loc este un fapt încurajator. Toate balenele din grup erau balene cu fanoane, ceea ce explică de ce erau atât de multe adunate întrun singur loc. Apele erau pline de krill, principala sursă de hrană a balenelor, inclusiv a celor cu aripioare.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий