X 
Criza energetică stiri: 1772
Cutremure stiri: 387
Eurovision stiri: 424

Cea mai veche reptilă marină a fost găsită pe o insulă arctică

15 mar. 06:00   Ştiinţă şi IT
4387 0

Timp de aproape 190 de ani, oamenii de știință au căutat originile reptilelor marine antice încă de pe vremea dinozaurilor. Acum, o echipă de paleontologi suedezi și norvegieni au descoperit rămășițele celui mai vechi ihtiosaur cunoscut, sau „pește-șopîrlă”, pe îndepărtata insula arctică Spitsbergen.

Ihtiosaurii sînt un grup dispărut de reptile marine ale căror fosile au fost recuperate în întreaga lume. Au fost printre primele animale de pe uscat care au trăit în oceanul deschis și au dezvoltat o formă a corpului „asemănătoare cu peștele”, similară cu balenele moderne. Ihtiosaurii s-au aflat în vîrful lanțului trofic în oceane, în timp ce dinozaurii au cutreierat pămîntul și au dominat habitatele marine timp de peste 160 de milioane de ani.

Potrivit manualelor, reptilele au intrat pentru prima dată în oceanul deschis după extincția în masă a Permianului, care a distrus ecosistemele marine și a deschis calea pentru zorii erei dinozaurilor, cu aproape 252 de milioane de ani în urmă. După cum spune povestea, reptilele terestre cu picioare umblă au invadat mediile de coastă puțin adînci pentru a profita de terenurile de vînătoare marine lăsate libere de acest eveniment cataclismic. De-a lungul timpului, aceste reptile amfibii timpurii au devenit mai pricepute la înot și, în cele din urmă, și-au evoluat membrele în aripi, dezvoltînd o formă a corpului „asemănătoare peștelui”.

0
1
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий