X 
Arşiţa stiri: 193
Jocurile Olimpice stiri: 152
Transnistria stiri: 1415

Cea mai veche carte din lume, vîndută la licitație pentru milioane de euro: ce scrie în ea

13 iun. 02:00   Ştiinţă şi IT
3317 0

Una dintre cele mai vechi cărți din lume, Codexul Crosby-Schoien, a fost vîndută la licitația Christie's la Londra pentru 3 065 000 de lire sterline (aproximativ 70 de milioane de lei moldovenești).

Această lucrare misterioasă, scrisă pe papirus, a fost găsită într-un ulcior la poalele unei stînci din mijlocul deșertului egiptean în 1952. Despre aceasta scrie ediția din Daily Mail.

Manuscrisul datează de la mijlocul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea și conține două dintre cele mai vechi texte din Biblie - „Cartea profetului Iona” și „Epistola lui Petru”. Paginile cărții nu sînt legate împreună, ci sînt păstrate separat în rame de sticlă și cufere de lemn.

Lucrările au fost scrise într-un moment crucial al istoriei, cînd credința oamenilor în mai mulți zei era pe cale de dispariție, iar creștinismul devenea din ce în ce mai popular. "Codexul Crosby-Schoien este una dintre cele trei descoperiri majore ale secolului al XX-lea care au revoluționat studiul creștinismului. Este cea mai veche carte cunoscută aflată în mîini private și, în același timp, una dintre cele mai vechi cărți în general", a declarat Eugenio Donadoni, specialist principal al Christie's în manuscrise medievale și renascentiste.

Specialiștii presupun că aceste codice au existat înainte, dar niciunul dintre ele nu a supraviețuit. De aceea, exemplarul găsit poate fi considerat un obiect unic în istoria creștinismului și a tehnologiei informației.


Pînă în 1981, cartea a fost păstrată la Universitatea din Mississippi (SUA), iar mai tîrziu, în 1988, a fost cumpărată de un colecționar norvegian de manuscrise, Dr. Martin Schøyen.

3
3
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав