Arşiţa stiri: 158
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

Ce s-a dovedit a fi o vază ieftină cumpărată de la un magazin de vechituri

20 iun. 04:00   Ştiinţă şi IT
2858 0

O vază cumpărată la o licitație pentru doar 3,99 dolari s-a dovedit a fi o relicvă a civilizației mayașe veche de aproape 2.000 de ani.

Despre aceasta scrie publicația WUSA 9.

Americanca Anna Lee Dozier din Washington (SUA) se uita la produsele din magazinul de comisioane "2A", cînd atenția i-a fost atrasă de o vază neobișnuită.

"Părea veche, dar am crezut că este o reproducere turistică făcută undeva acum 20-30 de ani", a declarat femeia într-un interviu.

La începutul acestui an, Anna se afla în Mexic într-o călătorie de lucru și a observat că unele dintre obiectele expuse la muzeul local de antropologie semănau izbitor cu această vază. Ea a vorbit cu un angajat al instituției, care i-a recomandat să apeleze la consiliere la ambasadă. Dozier a făcut acest lucru, oferindu-le specialiștilor informații despre dimensiunile și fotografiile vazei. Spre surprinderea ei, obiectul a fost identificat ca fiind o relicvă a civilizației mayașe, datînd din perioada 200-800 d.Hr.


În cele din urmă, americanul a decis să predea artefactul ambasadorului mexican Estaban Moctezuma Barragan în cadrul unei ceremonii oficiale la Institutul Cultural.

"Mi-am dorit foarte mult ca vasul să se întoarcă la locul său de drept. Am trei băieți mici, așa că nu vreau ca ei să o spargă din greșeală după două mii de ani", a precizat Dozier.

Oficialii mexicani au declarat ulterior că artefactul se va alătura colecției unui muzeu local.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав