Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Ce nu știm despre colonizarea lui Marte

6 iun. 2019,, 00:32   Ştiinţă şi IT
2636 0

Probabil datorită filmelor SF dar și al nenumăratelor studii făcute de cercetători ești sigur că la un moment data viața pe Marte ar putea fi posibilă. Însă, realitatea este cu totul alta. Află de ce s-ar putea să nu colonizăm niciodată planeta Marte.

După cum știi, Marte nu deține elementele specifice Terrei care fac viața posibilă, pentru acest lucru cercetătorii ar trebui să crească temperatura și presiunea Planetei Roșii, astfel încît să se creeze o nouă atmosferă cu ajutorul gazelor de seră.

Ei bine, șansele ca acest lucru se întîmple sînt foarte mici, deoarece singurele gaze de seră care se regăsesc în cantități semnificative pe Marte sînt dioxidul de carbon și vaporii de apă, iar ambele sînt înghețate.

„Dacă există suficient dioxid de carbon, am putea încălzi Marte în 100 de ani odată ce începem", a explicat Chris McKay, de la Ames Research Center al NASA. „Știm cum să încălzim o planetă – o facem pe Pămînt. Întrebarea fundamentală este – există suficient material?".

În acest sens, cercetătorii Bruce Jakosky, de la University of Colorado, Boulder și Christopher Edwards, de la Northern Arizona University, spun că nu există suficient material.


Presiunea de pe Marte este de șase milibari, spre deosebire de presiunea la nivelul mării de pe Pămînt care este de un bar, ceea ce face ca viața pe Marte să fie imposibilă.

„Am avea nevoie undeva la un milion de cuburi înghețate de dioxid de carbon împrăștiate pe mii de kilometri pentru a ajunge la un bar", a spus Jakosky cu privire la presiunea de pe Marte. „Dacă s-ar putea crea o presiune de un bar, temperaturile ar fi cu cîteva grade peste zero, permițînd existența apei lichide și, implicit, a vieții, pe planetă".

Însă, chiar și așa aerul nu ar fi respirabil, iar oamenii ar avea nevoie de măști cu oxigen. O soluție în acest sens ar putea fi plantele, dar ar dura cîteva secole pînă ca acestea să producă cantitatea de oxigen necesară vieții.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?