Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ce fenomene astronomice poți observa pe cer în această vară

1 iul. 2021,, 06:00   Ştiinţă şi IT
2792 0

Vară nu este doar la malul mării sau în sufletele noastre ci și pe cer.

Nopțile lungi și reci sînt la depărtare temporală mare de noi, ca o simplă amintire. Acum trăim nopți calde și scurte, dar care ne permit să vedem trei planete, stele îndepărtate de toate culorile și vîrstele, precum și centrul Galaxiei noastre.

În orice seară de iulie și august dacă te uiți pe cer, pe la ora 23, vei vedea undeva deasupra capului o stea strălucitoare. Se numește Vega, este la 25 de ani lumină și are cam 500 de milioane de ani lumină. Niciuna din maimuțele și girafele de acum un miliard de ani nu o putea vedea pentru că nu exista, dar cele de azi se scaldă în fiecare vară în lumina ei, veche de un sfert de secol.

De la Vega du-te cu privirea în stînga, direcție în care vei da de o altă stea, aproape la fel de strălucitoare ca ea. Aceasta este Deneb, un monstru stelar tînăr, de doar 200 000 de ori mai strălucitor decît Soarele. Chiar în timp ce citești aceste rînduri Deneb se transformă într-o gigantă roșie, adică se răcește la suprafață și se încălzește la interior, o etapă obligatorie în funcționare stelelor. De fapt Deneb este un cadavru stelar în devenire, care se vede cu o întărziere de 2600 de ani.

Triunghiul de vară de pe cer


De la Vega și Deneb mergi cu privirea înspre orizontul sudic (adică în jos) unde vei vedea o altă stea asemănătoare ca strălucire cu cele văzute pînă acum. Aceasta este Altair, cea mai cuminte stea de pînă acum, de două ori mai mare decît Soarele, o tinerică de 1200 de milioane de ani. Steaua este foarte apropiată de noi, la doar 16 ani lumină, adică la doar 151 000 de miliarde de km. Drum bun!

Toate aceste trei stele formează un triunghi cu vîrful în Altair, denumit Triunghiul de vară, o formațiune ușor de găsit pe cer.

Tot în acest anotimp putem vedea foarte frumos centrul Galaxiei noastre. Nu e nevoie de indicații prea multe pentru a-l vedea, așa că priviți înspre sud, între orele 23:00 și 00:00, aproape de orizont. În acea direcție veți vedea o dîră luminoasă care se întinde la orizont în sus, pînă se pierde în fundalul cerului. Este cea mai strălucitoare parte a Căii Lactee, galaxia în care ne aflăm. Dacă te uiți prin binoclu vei vedea că norul se descompune în mii și mii de stele, pentru din asta este compusă galaxia noastră: stele.

Și acum, la final, după ce ai văzut Calea Lactee, privește în stînga ei, direcție în care vei vedea două stele strălucitoare care sînt planete. Cea strălucitoare este Jupiter și cealaltă, Saturn. Bine ai venit în sistemul solar, unde oricum erai.

Vara se vede pe cer, în lumina stelelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?