Care sînt urmările distrugătoare ale încălzirii globale

Care sînt urmările distrugătoare ale încălzirii globale

Deși ar părea că nu este atît de semnificativă, creșterea temperaturii globale cu 2-3 grade Celsius ar putea avea consecințe nefaste pentru toată populația lumii.


Despre acest lucru au anunțat și specialiștii internaționali, în cadrul unui studiu publicat în revista Nature Climate Change.


Potrivit lor, țările din emisfera nordică se pot aştepta la valuri mai lungi de caniculă precum şi la mai multe zile consecutive de ploi torenţiale cu urmări distrugătoare.


„Studiul nostru a ajuns la concluzia că dacă globul se încălzeşte cu 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, am putea asista la o modificare importantă a condiţiilor climatice din timpul verii faţă de tiparele pe care le cunoaştem astăzi”, a precizat autorul principal al studiului, Peter Pfleiderer, din cadrul grupului de cercetare Climate Analytics, de la Universitatea Humboldt.


Pe măsură ce valurile de căldură şi secetă devin mai extinse, efectele negative pentru sănătate, ecosisteme, agricultură şi economie vor creşte semnificativ, în timp ce zilele mai numeroase de ploi torenţiale sporesc riscul de inundaţii severe.


În 2018, mai multe valuri de vreme caniculară şi secetoasă, fiecare cu o durată de mai multe săptămîni, au contribuit la pierderi de 15% la recolta de grîu din Germania, se mai precizează în studiu. În Statele Unite, ultimele 12 luni au fost cele mai ploioase din istorie, regiunile centrale înregistrînd săptămîni de precipitaţii aproape continue, care au inundat porţiuni semnificative de teren agricol.


Cercetătorii au descoperit că, dacă temperaturile cresc cu 2 grade Celsius, probabilitatea unor valuri caniculare cu o durată mai mare de două săptămîni creşte cu 4% în comparaţie cu vremurile actuale de-a lungul regiunilor situate la latitudini nordice mijlocii, care includ cea mai mare parte a Europei, America de Nord şi Asia Centrală şi de Nord.


De menționat că mai multe oraşe din Europa au fost afectate în această vară de valuri de caniculă record, iar ţări precum Marea Britanie, Germania şi Franţa au înregistrat noi recorduri de căldură.


Olanda a anunţat că a înregistrat aproape 400 de decese suplimentare ca urmare a căldurii extreme, care reprezintă un pericol în special pentru persoanele în vîrstă, copii şi cei cu probleme medicale preexistente, cum ar fi bolile cardiovasculare şi diabetul.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load