COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 388 808   INFECTAȚI 255 878(+48)   TRATAȚI 248 812     DECESE 6156(+2)   Mai multe detalii
Diaspora stiri: 1183
Preşedintele stiri: 2764
Biden- Putin stiri: 93

Capsula Starliner, dezvoltată de Boeing, testată într-un nou zbor spre ISS în luna iulie

7 mai. 21:30   Ştiinţă şi IT
1055 0

O nouă misiune de testare - fără echipaj uman - a capsulei spaţiale dezvoltate de compania Boeing, Starliner, care va fi utilizată ca un taxi conceput pentru a transporta astronauţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a fost fixată pentru sfîrşitul lunii iulie, după ce a fost amînată de mai multe ori, informează AFP.

Lansarea a fost programată pe 30 iulie la ora 18:53 GMT. Dacă totul se va petrece aşa cum este prevăzut, capsula se va conecta la ISS în ziua următoare.

"Noua fereastră de lansare rezultă din calendarul vehiculelor care vizitează Staţia Spaţială Internaţională, din pregătirea capsulei Starliner şi din disponibilitatea rachetei Atlas V dezvoltată de United Launch Alliance", care va lansa capsula pe orbită, a anunţat NASA într-un comunicat.

"Boeing va continua totodată să lucreze la software-urile necesare pentru primul său zbor în spaţiu cu astronauţi (...) pînă la jumătatea acestei veri", au precizat reprezentanţii agenţiei spaţiale americane.

Un test cu echipaj uman la bordul capsulei Starliner este prevăzut după lansarea din iulie şi ar trebui să aibă loc în septembrie.

"Boeing se angajează să transporte într-o manieră sigură şi viabilă echipaje şi provizii spre şi dinspre destinaţii aflate pe orbita joasă a Terrei", au transmis reprezentanţii companiei americane într-un comunicat.

În decembrie 2019, în timpul unui zbor test, capsula Starliner nu a reuşit să se conecteze la ISS şi a revenit prematur pe Terra, marcînd astfel un eşec pentru Boeing, un gigant al industriei aerospaţiale.

NASA a alcătuit apoi o lungă listă de recomandări pentru Boeing, care vizează în primul rînd software-urile de bord, aflate la originea problemei principale apărute în timpul acelui prim zbor de testare.

De atunci, Boeing a fost depăşită categoric de SpaceX, cealaltă companie privată aleasă de NASA pentru ca Statele Unite să poată să trimită din nou spre ISS echipaje proprii de astronauţi de pe sol american, după retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane în 2011.

SpaceX a trimis deja 10 astronauţi la bordul ISS, inclusiv pe francezul Thomas Pesquet, cu ajutorul vehiculului ei spaţial, Crew Dragon.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ar trebui de deschis secții de votare suplimentare peste hotare?