Preşedintele stiri: 3607

Capsula Orion revine pe Pamînt după călătoria în jurul Lunii

11 dec. 2022,, 17:15   Ştiinţă şi IT
3233 0

Capsula Orion este aşteptată să amerizeze în largul insulei mexicane Guadelupa, după o călătorie în jurul Lunii.

Capsula Orion este aşteptată să amerizeze astăzi în Oceanul Pacific, în largul insulei mexicane Guadelupa, după o călătorie în jurul Lunii, în cadrul misiunii Artemis 1 a NASA, transmite Noi.md cu referire la romania-actualitati.ro.

Este primul zbor fără echipaj al noii capsule, care urmează să-i readucă pe oameni pe Lună în viitorul apropiat, în vederea pregătirii viitoarelor misiuni pe Marte. Cu detalii, Cristian Bâcâin:

NASA va porni un live pe site-ul oficial de la ora 18:00, iar la 19:40 Orion ar trebui să ajungă în apele Oceanului Pacific.

Aceasta ultimă etapă este şi cea mai dificilă, deoarece reintrarea în atmosferă se va face cu o viteză de aproape 40.000 de kilometri pe oră, iar scutul termic va trebui să reziste la temperaturi de 2.800 de grade Celsius.


Practic, capsula va atinge viteze de peste 30 de ori mai mari decât viteza sunetului, iar temperatura la care scutul termic va trebui să reziste va fi jumătate din temperatura de la suprafaţa Soarelui.

Orion nu a transportat niciun astronaut, scopul misiunii fiind acela de a testa şi verifica siguranţa capsulei şi capacitatea ei de a transporta în viitor echipaje umane.

Americanii vor să-şi stabilească o prezenţă durabilă pe Lună, pentru a pregăti apoi o călătorie spre Marte.

Racheta a fost lansată cu succes pe data de 16 noiembrie, după mai multe încercări marcate de probleme. Pe 21 noiembrie, după o călătorie de aproximativ 400.000 de kilometri, Orion a ajuns la Lună, atingând un punct situat la 130 de kilometri de suprafaţa selenară.

Misiunea a marcat şi un record: pe 28 noiembrie, Orion a depăşit distanţa parcursă de naveta Apollo 13, în 1970, ajungând acum la 430.000 de kilometri, cel mai îndepărtat punct atins vreodată de o navă ce poate transporta oameni.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий