X 
Preşedintele stiri: 3600

Capsula Orion a NASA a revenit pe Terra după călătoria în jurul Lunii

13 dec. 2022,, 01:00   Ştiinţă şi IT
1175 0

După ce a petrecut peste 25 de zile în spaţiu şi a survolat la mică distanţă Luna, capsula Orion a NASA a amerizat duminică în Oceanul Pacific, marcînd finalul misiunii test Artemis 1, al cărei scop a fost să pregătească întoarcere oamenilor pe Lună în anii care vin.

Amerizarea a avut loc în largul insulei mexicane Guadalupe la ora 17:40 GMT.


Capsula, care nu a avut niciun astronaut la bord pentru acest zbor test, a intrat în atmosfera terestră cu o viteză de 40.000 de km/h şi a fost nevoită să suporte o căldură infernală de 2.800 de grade Celsius, adică jumătate din temperatura de la suprafaţa Soarelui.


Obiectivul principal al misiunii a fost să testeze în aceste condiţii scutul termic al capsulei, cel mai mare construit vreodată (cu un diametru de 5 metri).

Nava spaţială a fost mai întîi încetinită în coborîrea sa vertiginioasă de atmosferă, apoi de o serie de nu mai puţin de 11 paraşute, pînă cînd a atins o viteză de circa 30 km/h în momentul lovirii apei.


O navă a Marinei americane, USS Portland, a fost pregătită pentru operaţiunile de recuperare, pentru care NASA s-a antrenat de mai mulţi ani. Au fost de asemenea desfăşurate elicoptere şi bărci pneumatice.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий