Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Bucătărie inteligentă pentru case mici (FOTO)

25 mar. 2019,, 00:30   Societate
10512 0

Bucătăria este inima oricărei locuinţe. Anume aici noi petrecem o mulţime de timp – gătim, luăm dejunul, prînzul, cina şi ne adunăm cu toată familia.

În ultimii ani, bucătăriile noastre s-au schimbat, au fost inventate diferite ustensile, ce economisesc timpul şi sporesc eficienţa.

În prezent putem urmări tendinţa de reducere a spaţiilor locative. Familiile tinere sau studenţii închiriază sau cumpără garsoniere mici, unde bucătările sînt minuscule. Odată cu creşterea preţurilor la locuinţe, bucătăria devine tot mai mică, iar flexibilitatea şi mobilitatea sînt un factor-cheie al vieţii confortabile în aceste spaţii mici.

Designboom prezintă o lucrare a arhitectului Alexanda Calderon, care a încercat să revizuiască spaţiul bucătăriei şi să creeze un proiect unic, ce foloseşte abordarea modulelor, unde dulapurile şi mesele separate pe roţi îndeplinesc funcţiile de bază a mobilierului de bucătărie, necesar pentru prepararea bucatelor, spălatul vaselor şi compostarea deşeurilor.

Proiectându-şi bucătăria, Alexandra a ţinut cont de rezultatele unui studiu tematic, desfăşurat la Rotterdam, unde au fost colectate date privind necesităţile zilnice ale oamenilor simpli şi doleanţele lor faţă de bucătării:


— Bucătăria mobilă este o provocare pentru spaţiul tradiţional în epoca cînd condiţiile de viaţă se schimbă fulminant. Dar se prea poate că, luînd ca bază versiunea modulară a acestei bucătării, ar putea apărea forme alternative ale mobilierului, ce-i vor permite omului să-şi construiască spaţiul intern cum îi este comod. Acesta este noul model al vieţii pentru omul modern, afirmă Calderon.

Din cauza că elementele din bucătărie devin tot mai mobile, se eliberează mai mult spaţiu sau, cel puţin, proprietarul are posibilitate de schimbarea a unui element al mobilierului cu altul, cînd e necesar.

Proiectul include trei module, unul dintre care conţine spălătorul şi echipamentul pentru procesarea deşeurilor, altul – frigidere, încă unul – două pliţi cu inducţie şi un dulap pentru veselă. Ultimul bloc poate fi împărţite în blocuri mai mici, care ar putea fi mutate prin casă.

Drept rezultat, orice dulap poate „ieşi” din bucătărie. Vreţi să simţiţi cum e gătiţi chiar lîngă masă? Tot de ce aveţi nevoie este să mutaţi un bloc culinar. Proiectul de asemenea, propune gratuit schiţe online, pentru ca fiecare să-şi poată construi un set pentru propria casă. Aceasta înseamnă că utilizatorii din toată lumea îşi pot încărca versiunile modificate de design, pentru a ajuta la dezvoltarea proiectului şi de face bucătăria „mobilă” şi mai comodă şi confortabilă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?