COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Au fost obținuți embrioni viabili de rinocer alb

Au fost obținuți embrioni viabili de rinocer alb

Specialiștii pentru protecția mediului au creat doi embrioni de rinocer alb nordic, ceea ce a devenit un pas-cheie spre salvarea acestei specii de la dispariție.


În prezent, în lume au rămas doar două exemplare din specia de rinocer alb nordic, și ambele sînt femele. Ultimul mascul pe nume Sudan a murit anul trecut în Kenya, ceea ce i-a lipsit pe oamenii de știință de ultima lor șansă de a avea urmași pe cale naturală.


Acum, folosind ovulele femelelor și materialul seminal înghețat al masculilor morți, o echipă din Cremona, Italia, a reușit să creeze doi embrioni viabili.
În august, Najin, cu vîrsta de 30 de ani și Fatou, cu vîrsta de 19 ani (ultimii reprezentanți ai subspeciei de rinocer alb), au fost supuse unei proceduri riscante efectuată de un grup internațional de medici veterinari. Sub anestezie, timp de aproape două ore, specialiștii au extras ovulele viabile din organismele animalelor, folosind cele mai noi metode. În laboratorul biotehnologic italian Avantea, aceste ovule au fost fertilizate cu materialul seminal congelat al masculilor. Deși doar două ovule ale lui Fatou s-au transformat în embrioni viabili, oamenii de știință consideră acest lucru un mare progres.
În prezent, embrionii sînt păstrați în azot lichid, așteptînd transplantul în organismul unei mame surogat. În următoarele luni, specialiștii se vor ocupa cu optimizarea tehnologiei de fertilizare artificială.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load