Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Aterizare cu succes pentru capsula spaţială Starliner a companiei Boeing

27 mai. 2022,, 03:00   Ştiinţă şi IT
2368 0

Capsula spaţială Starliner a companiei Boeing a revenit pe Pămînt, miercuri, după o misiune de patru zile la Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Capsula, fără echipaj uman, care a transportat aproximativ 225 de kilograme de marfă şi provizii destinate echipajului din partea NASA, dar şi o încărcătură de peste 130 de kilograme de la Boeing, s-a desprins de ISS miercuri, conform programului misiunii, potrivit agenţiei spaţiale americane.

Starliner a aterizat înapoi pe Pămînt în statul american New Mexico la ora 18:49 (22:49 GMT), încheindu-şi zborul demonstrativ către avanpostul spaţial.

"Revenirea de astăzi de la @Space_Station marchează sfîrşitul Testului 2 al Zborului Orbital, o demonstraţie ce oferă date pentru a ajuta la obţinerea certificării pentru a transporta astronauţi", a transmis NASA într-un mesaj pe Twitter.


"Aterizare, #Starliner!" a scris Boeing pe Twitter. "#Starliner a aterizat în siguranţă la trei zecimi de milă de ţinta sa la @WSMissileRange în New Mexico", a adăugat gigantul aerospaţial american.

Zborul reuşit a reprezentat un test important pentru Starliner, care s-a confruntat cu o perioadă dificilă - o serie de probleme au întîrziat cu doi ani acest proiect.

Boeing intenţionează să folosească Starliner pentru a transporta în viitor astronauţi către ISS, oferind o alternativă la capsula Crew Dragon a companiei SpaceX.

Starliner este un vehicul spaţial de ultimă generaţie, parţial reutilizabil, constînd dintr-o capsulă reutilizabilă destinată echipajului şi un modul de service lansat cu racheta. După obţinerea certificării, va transporta un echipaj format din pînă la patru membri către ISS.

Vehiculul spaţial trebuia iniţial să fie lansat spre ISS în iulie 2021. Misiunea a fost amînată de mai multe ori, în primul rînd din cauza unor probleme apărute după sosirea modulului de cercetare rusesc Nauka, iar apoi din cauza unor defecţiuni constatate la supapele sistemului de propulsie al Starliner.

Compania americană din industria aviatică şi aerospaţială a dezvoltat şi construit Starliner pentru NASA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?