COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Astronomii au găsit o stea care trage spațiul după ea

Astronomii au găsit o stea care trage spațiul după ea

Un grup internațional de astrofizicieni a demonstrat noi urme de manifestare a distorsiunii prin tragere a sistemului de referinţă sau a efectului Lense-Thirring.

Distorsiune prin tragere a sistemului de referinţă (efectul Lense-Thirring) este un fenomen din teoria generală a relativității, observată în apropierea corpurilor masive care se rotesc. Astfel de corpuri deformează foarte mult spațiul din jurul lor, în urma căruia orice obiect de lîngă un astfel de corp se va deplasa pe orbita acestuia, iar o parte din spațiu se va amesteca de asemenea cu corpul.

Două stele ale sistemului PSR J1141-6545 au fost observate cu ajutorul observatorului Parks. Una este un pitic alb, de dimensiunea Pămîntului, dar cu densitate de 300.000 de ori mai mare. Cealaltă este o stea cu neutroni, al cărei diametru este de doar 20 de kilometri, dar densitatea depășește de 100 de miliarde de ori densitatea Pămîntului.


Potrivit cercetătorilor, această pereche de stele reprezintă un laborator ideal gravitațional. Din 2001, oamenii de știință măsoară de cîteva ori pe an orbitele acestui sistem. Cercetările au arătat că planul orbital al PSR J1141-6545 nu este fixat și se rotește lent. Acest lucru vorbește despre faptul că sistemul stelelor trage după sine spațiul-timp, ceea ce confirmă încă o dată teoria lui Einstein.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load