COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 604 909   INFECTAȚI 259 202(+154)   TRATAȚI 251 850     DECESE 6255(+2)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2826
Puterea stiri: 6297
Coronavirus stiri: 7247

Astronomii au descoperit un ”zid” spațial gigantic

15 iul. 2020,, 03:00   Ştiinţă şi IT
2643 0

A fost descoperită una dintre cele mai mari structuri spațiale găsite vreodată. Ea a fost numită Zidul Polului Sud și se întinde pe 1,4 miliarde de ani lumină și conține sute de mii de galaxii.


Zidul Polului Sud a rămas neobservat pînă acum pentru că o mare parte din el se află la o jumătate de miliard de ani-lumină în spatele galaxiei luminoase Calea Lactee. Zidul polului sudic rivalizează după dimensiune cu Marele Zid Sloan, cea de-a șasea cea mai mare structură spațială descoperită.


Galaxiile nu sunt împrăștiate în univers în mod aleatoriu, ci formează un fel de" păianjen spațial": sînt "înșirate" pe fire uriașe de hidrogen, ca perlele într-un colier.


Pentru a crea o nouă hartă 3D a Universului, o echipă de astrofizicieni de la Universitatea Paris-Saclay a studiat Zona eclipsei galactic– zona dinn partea de sud a cerului, în care lumina Căii Lactee blochează o mare parte din ceea ce se află în spatele și în jurul său.


Ca rezultat, echipa a reușit să construiască o schemă tridimensională de distribuție a materiei în și în jurul zonei eclipsei galactice. Harta rezultată prezintă o "bulă" uluitoare de materie concentrată în punctul sudic al cerului, cu o "aripă" mare care se extinde spre nord.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽