COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Astronomii au descoperit de ce atmosfera lui Saturn este atît de fierbinte

Astronomii au descoperit de ce atmosfera lui Saturn este atît de fierbinte

Lucrarea, publicată în revista Nature Astronomy, caracterizează cel mai bine atît temperatura, cît și densitatea straturilor superioare ale atmosferei gigantului gazos.

Potrivit portalului Phys.org. straturile superioare ale atmosferei giganților de gaze (Saturn, Jupiter, Uranus și Neptun) sînt la fel de fierbinți ca și ale Pămîntului. Dar Soarele este prea departe de aceste planete pentru a explica astfel de temperaturi ridicate.

Noua analiză a datelor de pe nava spațială Cassini a permis înțelegerea cauzei din care se încălzesc atît de mult straturile superioare ale lui Saturn. Sursa de căldură s-a dovedit a fi aurorele boreale de la polul nord și sud ai planetei.

Curenții electrici provocați de interacțiunile dintre vîntul solar și particulele încărcate de la sateliții lui Saturn generează aurore boreale și încălzesc straturile superioare ale atmosferei planetei.


Potrivit cercetătorilor, rezultatele acestei lucrări ajută la descoperirea secretului încălzirii planetelor îndepărtate ale Sistemului Solar.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load