TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Astronauta italiană Samantha Cristoforetti va participa la o misiune pe ISS în 2022

Astronauta italiană Samantha Cristoforetti va zbura în spaţiu pentru a participa la o misiune organizată la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) în anul 2022, au anunţat miercuri reprezentanţii Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), relatează AFP.

Acesta va fi cea de-a doua prezenţă la bordul ISS pentru astronauta italiană, care deţine recordul pentru cel mai îndelungat sejur în spaţiu stabilit de o femeie în cadrul unei singure misiuni. Ea a petrecut 199 de zile pe orbita Terrei, în 2014 şi 2015.

"Sunt pregătită să călătoresc din nou la bordul ISS (...) care este un fel de a doua mea casă", a declarat Samantha Cristoforetti într-o conferinţă de presă, adăugînd că astronauţii de la ESA "privesc deja spre următoarea etapă, adică spre Lună".

ESA participă la programul spaţial american Artemis, ce vizează mai întîi construirea Gateway, o staţie spaţială pe orbita satelitului natural al Pămîntului, înainte de a plasa astronauţi pe Lună.

Această participare "garantează Europei dreptul de a trimite trei dintre astronauţii ei pe Gateway în acest deceniu", a reamintit David Parker, directorul departamentului de explorări umane şi robotizate din cadrul ESA, într-o conferinţă de presă.

Primele zboruri spre Lună, care vor avea loc în jurul anului 2025, vor fi rezervate actualei generaţii de astronauţi, din care face parte şi Samantha Cristoforetti.

În vîrstă de 43 de ani, Samantha, fost pilot pe avioane de vînătoare, este prima femeie astronaută italiană.

"Samantha este un exemplu de urmat pentru toate persoanele care aplică în prezent pentru a deveni astronauţi în cadrul etapei noastre de recrutare, anunţată recent de către ESA", a declarat directorul general al Agenţiei Spaţiale Europene, Josef Aschbacher.

Pe ISS, astronauta italiană "va continua activitatea esenţială a cercetătorilor noştri europeni pe orbită", a adăugat el. Samantha Cristoforetti va lucra în special la proiectul unui nou modul ştiinţific rusesc, MLM, care ar putea să ajungă pe ISS în luna iulie.

După ce va fi lansată în spaţiu în primăvara anului 2022 cu o rachetă comercială care nu a fost deocamdată aleasă, Samantha Cristoforetti va prelua ştafeta de la un alt astronaut al ESA, austriacul Mathias Maurer, care urmează să ajungă la bordul staţiei în octombrie 2021. El îl va înlocui pe astronautul francez Thomas Pesquet, care va fi trimis pe orbită în 20 aprilie.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load