TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Arheologii ruși au găsit înmormîntarea unei amazoniene scite

 Arheologii ruși au găsit înmormîntarea unei amazoniene scite

Mormîntul amazonienei, care avea pe cap o piesă vestimentară din metale prețioase, datează din a doua jumătate a secolului al IV-lea î.Hr.


Potrivit oamenilor de știință, aceasta este primul acoperămînt pentru cap ceremonial complet conservat al unei femei bogate scitice găsită în Donul de Mijloc. Șeful expediției, Valerii Guleaev, relatează că anterior toate piesele pentru cap similare au fost găsite în movile „regale” sau foarte bogate din zona de stepă a Scitiei.


În movilă au fost găsite și rămășițele a patru femei cu vîrste diferite: două tinere de 20-29 de ani și 25-35 de ani, o adolescentă de 12-13 ani și o femeie de 45-50 de ani. Înmormîntarea a fost jefuită în antichitate, dar, din fericire, tîlharii nu au găsit decît o parte din ea. Femeia mai în vîrstă a fost îngropată în acoperămîntul ceremonial feminin - Calaf. Din ea s-a păstrat plăci decorate cu ornamente florale și jante cu pandantive sub formă de amfore. Lîngă capul femeii au fost așezate un cuțit de fier și un cap cu săgeată de fier. Acesta și alte semne indică faptul că „amazoanele” înmormîntate în movilă sînt femei războinice care au existat în epoca scită printre triburile nomade și semi-nomade vorbitoare de limbă iraniană din Europa de Est.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load