X 
Cutremure stiri: 502

Arheologii au descoperit locul celui mai vechi conflict militar interregional din Europa

26 sep. 03:00   Ştiinţă şi IT
4483 0

Cercetările recente din valea Tollensee, situată în statul german Mecklenburg-Pomerania de Vest, aruncă o nouă lumină asupra unuia dintre cele mai vechi și mai violente conflicte din Europa, care a avut loc în jurul anului 1250 î.Hr.

Săpăturile au scos la iveală numeroase rămășițe umane și mai mult de 150 de cadavre, permițînd arheologilor să estimeze că în bătălie au participat cel puțin 2 000 de războinici.


Pînă nu demult se credea că aceasta a fost o încăierare locală între locuitorii din regiune. Cu toate acestea, un nou studiu publicat în revista Antiquity arată că unii luptători nu erau localnici, ci războinici care veniseră din sud, posibil din Moravia sau Bavaria. Analiza vîrfurilor săgeților din bronz și silex arată că unele arme au fost fabricate în afara regiunii, indicînd natura interregională a conflictului.


Aceste date susțin teoria conform căreia bătălia din valea Tollensee nu a fost doar o neînțelegere locală, ci un război organizat cu implicarea invadatorilor. Vîrfurile săgeților găsite pe teren diferă de specimenele locale și erau mai răspîndite în sudul Europei. Cercetătorii remarcă faptul că astfel de descoperiri demonstrează prezența acțiunilor militare extrem de organizate în epoca bronzului, lucru considerat anterior imposibil pentru acea perioadă.

Bătălia din valea Tollensee arată că în Europa cu mai mult de 3 000 de ani în urmă existau conflicte interregionale și că acestea erau mai complexe și mai extinse decît se credea anterior.

2
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав