Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 931

Arabia Saudită vrea să investească 1 miliard de dolari pe an în cercetarea anti-îmbătrînire

11 iun. 03:00   Ştiinţă şi IT
1452

Cercetarea anti-îmbătrînire este probabil unul dintre cele mai vechi eforturi la care oamenii și-au pus vreodată mintea, pe lîngă supraviețuire.

Fiecare instinct din corpul nostru caută să ne prelungească viața cu încă o zi, apoi cu încă un anotimp și tot așa.

Trăim mai mult decît strămoșii noștri datorită descoperirilor medicale care transformă afecțiunile cîndva terminale în unele tratabile. Dar îmbătrînirea este diferită; oricît de sănătoși sîntem, nu putem opri procesul de îmbătrînire. Dar oare îl putem încetini?

Un miliard de dolari pentru cercetarea anti-îmbătrînire

Asta vrea să afle Arabia Saudită prin angajamentul de a investi 1 miliard de dolari pe an în cercetarea anti-îmbătrînire.


Potrivit MIT Technology Review, familia regală saudită a creat o organizație non-profit numită Hevolution Foundation, care va investi în cercetări axate pe biologia din spatele îmbătrînirii și în căutarea unor modalități de extindere a așa-numitei „perioade de sănătate” sau numărul de ani în care o persoană este funcțională și sănătoasă, scrie Interesting Engineering.

Deși nu a fost anunțată încă nicio cercetare, oamenii de știință speră că bogăția extinsă de petrol a Arabiei Saudite poate duce la proiecte de cercetare la scară largă în terapiile anti-îmbătrînire.

„Obiectivul nostru principal este să prelungim perioada de viață sănătoasă. Nu există o problemă medicală mai mare pe planetă decît aceasta”, a declarat Mehmood Khan, fost endocrinolog la Clinica Mayo.

Putem inversa îmbătrînirea?

Nimeni nu știe exact, motiv pentru care Fundația Hevolution analizează cercetări de bază pe acest subiect, promițînd să finanțeze studii de medicamente cu scopul explicit de a vedea dacă unele dintre acestea vor încetini sau poate chiar inversa îmbătrînirea.

Un astfel de studiu care s-a chinuit să găsească finanțare în ultimii ani este studiul Targeting Aging with Metformin sau TAME. Este primul studiu clinic major al unui medicament cu scopul expres de a testa dacă încetinește procesul de îmbătrînire la om.

Nir Barzilai, de la Școala de Medicină Albert Einstein din New York și inițiatorul studiului TAME, a declarat în aprilie 2022 că Hevolution a fost de acord să finanțeze o parte substanțială a studiului.

Speranța este că, găsind mai întîi o modalitate de a încetini procesul de îmbătrînire, am putea continua să vedem dacă îmbătrînirea este reversibilă. Va mai dura mulți ani pînă cînd studiile lansate în acest an sau în viitor să ajungă la niște concluzii, însă este primul pas făcut pe un drum foarte lung, dar care trebuie făcut dacă vrem cu adevărat să știm dacă putem elimina îmbătrînirea.

Investește Jeff Bezos în nemurire?

Există mulți susținători bogați ai cercetării anti-îmbătrînire, ceea ce este inevitabil. Oamenii bogați nu vor să moară pentru că se bucură de viața lor, așa că este firesc să-și dorească să o prelungească cît mai mult posibil.

Jeff Bezos este cu siguranță un astfel de investitor, ajutînd la finanțarea Altos Labs, care este dedicată inversării procesului de îmbătrînire, precum și a Unity Technologies, o firmă de biotehnologie care lucrează la medicamente și terapii anti-îmbătrînire.

Deși Bezos nu are nicio investiție declarată în Hevolution, aceste investiții fac parte dintr-o mișcare mai largă în rîndul elitei bogate pentru a atinge acel obiectiv de lungă durată de a înșela moartea.

Și dacă cineva are bani să investească în astfel de studii, aceea este elita; miliardarii dețin mijloacele și motivul pentru a face acest lucru, chiar dacă acei bani poate ar fi cheltuiți mai util pe boli mai comune și mult mai mortale, cum ar fi malaria, care continuă să devasteze zonele mai sărace ale lumii.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав