COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

A fost propusă o nouă explicație a culorii neobișnuite a zebrelor

Culoarea neobișnuită protejează zebrele de mușcăturile de insecte, au arătat studiile. În același timp, rolul principal îl joacă contrastul, dar nu forma desenului.


Sensul dungilor de pe pielea zebrelor a fost mult timp un subiect de controversă în rîndul biologilor. Unii oameni de știință credeau că o astfel de culoare le ajută să se ascundă de prădători, alții — că dungile au o funcție socială sau ajută la înlăturarea surplusului de căldură.


Cu ceva timp în urmă, biologii au observat că fiind aproape de zebre sau cai deghizați în zebre, tăunii se comportau neliniștit și extrem de rar se așezau pe astfel de animale. Atunci, oamenii de știință au sugerat că cazul "efectului de apertură" care este o iluzie vizuală care se manifestă, de exemplu, atunci cînd omul se uită la un stîlp care se rotește cu benzi spiralate desenate și "vede" că benzile se mișcă în sus sau în jos.


Tim Caro și colegii săi de la Universitatea din Bristol au testat această ipoteză. Ei au pus pe cai mai multe tipuri de cuverturi: întunecate, sure, cu dungi verticale și orizontale, precum și în culori de șah. S-a dovedit că tăunii reacționează în mod egal la dungi și la păturile în pătrățele, deși acestea din urmă nu provoacă "efectul de apertură". Cercetătorii au concluzionat că insectele se sperie mai degrabă de contrast, decît forma modelului. "În dungile în sine, nu există nimic care să împiedice aterizarea tăunilor. Totul constă în contrastul puternic dintre diferite elemente", notează Caro.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load