COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

A fost numit cel mai mare și mai fierbinte vulcan-scut de pe Pămînt

A fost numit cel mai mare și mai fierbinte vulcan-scut de pe Pămînt

Vulcanul Puhahon este cel mai mare și mai fierbinte vulcan scut de pe Pămînt. La această concluzie au ajuns vulcanologii și cercetătorii oceanici de la Universitatea din Hawaii la Manoa.


Anterior, cel mai mare vulcan-scut de pe Pămînt era considerat vulcanul Mauna Loa. Volumul său este de 75.000 de kilometri cubi. Cu toate acestea, un studiu recent al fundului oceanului de-a lungul lanțului vulcanilor hawaiieni și o analiză chimică a probelor de rocă au identificat un nou "lider". S-a dovedit că volumul vulcanului Puhahon este de aproximativ 148.000 de kilometri cubi, deși cea mai mare parte este ascunsă sub apă.


Puhahon în traducere din Hawaii înseamnă "Țestoasa care iese la suprafață să respire". Vîrsta vulcanului, care se ridică deasupra nivelului mării la 4500 de metri, este între 12,5 și 14,1 milioane de ani. Temperatura magmei din interiorul vulcanului este de 1703 grade Celsius.Interesant e faptul că în 1974, s-a încercat deja recunoașterea vulcanului Puhahon drept el mai mare dintre vulcanii-scut, însă atunci pentru aceasta nu au existat destule dovezi.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load