COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

A fost inventat dispozitivul medical care previne accidentul vascular cerebral și atacul de cord

A fost inventat dispozitivul medical care previne accidentul vascular cerebral și atacul de cord

Vestea uriașă a săptămînii este vîrful de tehnologie creat de cercetătorii australieni, un vis dorit de mulți ani și realizat în prezent: dispozitivul medical care previne AVC-ul și atacul de cord.

Dispozitivul dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Națională Australiană este capabil să detecteze predispoziția de formare de cheaguri de sînge, prevenind astfel atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

AVC-ul face milioane de victime în întreaga lume, iar această temută boală are la bază formarea cheagurilor de sînge.


Din păcate, cheagurile se pot forma extrem de repede, în doar cîteva secunde, din cauza trombocitelor, care sînt mici fragmente de celule, cu rol esențial în coagularea sîngelui.

La persoanele cu afecțiuni cardiace și ateroscleroză, circulația sîngelui este îngreunată, iar trombocitele pot declanșa formarea de cheaguri, fenomen care provoacă un atac de cord sau accident vascular cerebral.

Cu ajutorul noului dispozitiv bio-optic inventat de cercetătorii australieni, acum se poate vedea și cuantifica din timp formarea cheagurilor, chiar și dintr-o mică mostră de sînge.

Noua metoda va fi de mare ajutor pentru pacienții cu tulburări de coagulare a sîngelui: cei care au un risc crescut de formare a unor cheaguri sau risc de hemoragie, a precizat profesorul Elizabeth Gardiner.

Dispozitivul realizează o hologramă digitală a unui cheag de sînge microscopic, într-o fracțiune de secundă. Pentru asta, el măsoară timpul care îi este necesar luminii să pătrundă prin cheag, scrie ehealthromania.com.

Dispozitivul revoluționar poate fi integrat momentan doar într-un microscop, așadar este folosit strict în laborator, dar oamenii de știință doresc să îi micșoreze dimensiunile, la ora actuală destul de mari, pentru a putea fi utilizat și în saloanele de spital, ajutînd astfel un pacient în mod direct.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load