A fost găsit un nou tip de obiecte spațiale rare

A fost găsit un nou tip de obiecte spațiale rare

Un grup internațional de astronomi din Rusia și Germania au identificat un obiect neobișnuit J005311, care reprezintă rezultatul fuziunii a doi pitici albi.


Steaua anormală este situată în centrul radiației infraroșii emise de o nebuloasă. În viitor, existența sa se poate încheia printr-o explozie majoră. Acest lucru este raportat într-un comunicat de presă pe Phys.org.


Oamenii de știință au analizat spectrul de radiații emise de nebuloasă și de steaua centrală, situată la zece mii de ani lumină de Pămînt. S-a dovedit că obiectul nu conține nici hidrogen, nici heliu, care este tipic pentru piticii albi.


Cu toate acestea, arderea elementelor mai grele continuă în ea, ceea ce nu are loc în cazul piticilor albi. Astronomii au ajuns la concluzia că J005311 a fost format în coliziunea a doi pitici aflaţi în rotaţie, care s-au apropiat unul de celălalt, pierzînd energie sub forma undelor gravitaționale.


J005311 este de 40 mii de ori mai strălucitor decît Soarele și emană un evantai puternic vînt stelar cu o viteză de 16 mii kilometri pe secundă. Conform calculelor, acesta este accelerat de un cîmp magnetic puternic. Potrivit cercetătorilor, astfel de obiecte ar fi foarte rare în Calea Lactee.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load