Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

A fost dovedit declinul dinozaurilor cu mult înaintea căderii asteroidului

30 iun. 2021,, 13:45   Ştiinţă şi IT
3453 0

Numărul dinozaurilor a început să scadă cu mult înaintea căderii asteroidului, din cauza răcirii globale și a scăderii diversității speciilor de șopîrle erbivore. Acest lucru a fost dovedit de paleontologi din Franța, Canada și SUA, care au publicat rezultatele activității lor științifice într-un articol din revista Nature Communications.

Oamenii de știință au analizat dinamica apariție de noi specii și dispariția pentru șase familii mari de dinozauri și au constatat o scădere a numărului de specii în urmă cu 76 de milioane de ani, cu 10 milioane de ani înainte de căderea asteroidului. Deși dispariția bruscă cauzată de ciocnirea cu un mare corp cosmic rămîne ipoteza de bază, există o dezbatere între experți dacă numărul dinozaurilor non-aviari (hadrosaurs, theropods, ceratopsids și altele) era în scădere, chiar înainte de cataclism, ceea ce i-a făcut deosebit de vulnerabili la șocul global. Multe alte grupuri de animale au supraviețuit căderii asteroidului.

În noul studiu, oamenii de știință au folosit metoda PyRate, care permite analizarea schimbărilor în crearea de noi specii ținând cont de astfel de incertitudini precum seturile incomplete de fosile, datarea neclară a rămășițelor și incertitudinea cu privire la modelele evolutive.

S-a dovedit că în cretacicul timpuriu a fost perioada de vîrf a dinozaurilor, iar viteza speciației a atins punctul culminant în perioada cretacică tîrzie. Cu toate acestea, în urmă cu 76 de milioane de ani, numărul speciilor de șopîrle a început să scadă din cauza creșterii vitezei de dispariție, care a depășit viteza de formare a speciilor noi. De asemenea, speciile noi au început să apară mai rar, în special în rîndul dinozaurilor erbivori.

Pentru a explica acest declin în numere, oamenii de știință au folosit un model multidimensional al nașterii și al morții (MDB), care estimează o corelație între ratele de speciație și de dispariție cu factori, cum ar fi diversitatea relativă de angiosperme, gimnosperme, miriapod (polypodium) ferigi și non-polypodium ferigi, precum și fluctuațiile de temperatură la nivel mondial, fluctuațiile nivelului mării și fragmentarea continentală. În plus, au fost examinate fluctuațiile diversității prădătorilor și dinozaurilor erbivori.


Modelul a demonstrat o influență semnificativă a unor factori precum diversitatea dinozaurilor erbivori și temperatura globală. Adică, scăderea numărului de specii de șopîrle erbivore și răcirea au devenit motorul declinului dinozaurilor ca grup de animale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?