COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

A fost dezvăluit misterul "pomului vieții" dintr-o așezare indiană

A fost dezvăluit misterul "pomului vieții" dintr-o așezare indiană

Cu aproape un secol în urmă, arheologii au descoperit un pin antic american pe cel mai mare monument al culturii anasazi din New Mexico.


Pueblo Bonito este cel mai mare dintre așezări-"palatele" a culturii indiene anasazi. El este situat în Parcul Național Chaco Canyon (nordul statului New Mexico) și a fost locuit în secolele IX-XII d.HR. Locuitorii din Pueblo Bonito au lăsat în urmă o moștenire uimitoare de structuri masive care ajungeau cîndva la cinci etaje.


De-a lungul deceniilor, în arheologie și antropologie a apărut o legendă în care pinul din Pueblo Bonito a fost caracterizat ca "pomul vieții" sau "arborele mondial", despre semnificația căruia au fost înaintate o mulțime de ipoteze.Un nou studiu realizat de experții Universității din Arizona și publicat în American Antiquity acționează ca o respingere a legendei privind "copacul mondial". În baza înregistrărilor din arhivă, a analizei izotopilor stronțiului și a inelelor arborescente, oamenii de știință au prezentat ipoteza unei noi origini a pinului din Pueblo Bonito.


Se presupune că copacul nu a crescut aici și nici măcar în vecinătatea sitului arheologic. O echipă de oameni de știință a ajuns la concluzia că, timp de 250 de ani, pinul a crescut în munți la aproximativ 50 de kilometri vest de Chaco Canyon. Copacul a murit fie din motive naturale, fie după tăiere. Apoi a fost dus la Pueblo Bonito, unde ar fi putut fi folosit ca scaun, stîlp sau pur și simplu ca lemn de foc. Cu timpul, rămășițele copacului au fost îngropate sub straturile de nisip în zona principală a așezării.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load