X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

A fost descoperit al patrulea cel mai abundent mineral de pe Pămînt

27 aug. 2018,, 01:05   Ştiinţă şi IT
8969 0

Pentru prima dată, oamenii de știință au descoperit perovskitul de silicat de calciu (CaSiO3) pe suprafața Pămîntului.

Acesta poate fi al patrulea cel mai abundent mineral de pe Pămînt, dar nu a fost văzut niciodată în natură. Asta pentru că devine instabil la suprafața planetei.

Perovskitul de silicat de calciu a fost descoperit într-o mică bucată de diamant. Piatra prețioasă a fost recuperată de la mai puțin de un kilometru adîncime în scoarța Pămîntului, în mina de diamante Cullinan din Africa de Sud.

„Nimeni nu a reușit vreodată să păstreze acest mineral stabil pe suprafața Pămîntului”, spune geochimistul Graham Pearson. „Singura modalitate posibilă de conservare a acestui mineral pe suprafața Pămîntului este să fie prins într-un „recipient” necioplit, cum este acest diamant”.

Oamenii de știință au estimat că perovskitul constituie aproximativ 93% din mantaua inferioară a Pămîntului, dar CaSiO3 a rămas o constatare la nivel ipotetic. Acum că acest material se află în mîinile experților, nu le rămîne decît să-l studieze în detaliu.


Diamantul, care a protejat materialul, este unul de doar o.o31 milimetri și, de asemenea, este un specimen foarte rar. Cele mai multe diamante se nasc mult mai aproape de suprafața Pămîntului, între 150 și 200 de kilometri adîncime. Însă acest diamant ar fi format la o adîncime de aproximativ 700 de kilometri, spun cercetătorii.

La acea adîncime, presiunea este de aproximativ 240.000 de ori presiunea atmosferică la nivelul mării. Această presiune intensă, zdrobitoare, care ar fi format diamantul, a prins CaSiO3 în interior și a împiedicat deformarea acestuia pe măsură ce diamantul se îndrepta spre suprafață.

„Diamantele sînt, într-adevăr, modalități unice de a vedea ce este în Pămînt”, spune Pearson. „Compoziția specifică a incluziunii perovskite în acest diamant indică foarte clar reciclarea crustei oceanice în mantaua inferioară a Pămîntului. Este o dovadă fundamentală a ceea ce se întîmplă cu soarta plăcilor oceanice”.

În orice caz, dacă materialul abia a fost descoperi și deja a dezvăluit cîteva lucruri uimitoare despre Pămînt, ne așteptăm ca cercetătorii să ne țină la curent și cu altele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?